България има нужда от НАТО и силно подкрепя ново разширение на северноатлантическия съюз през 2014 г. Това послание отправи държавният глава Росен Плевнелиев на конференция във Военния клуб за бъдещето на НАТО по повод 10 години от членството на страната ни в Пакта.

Няма опасност от война с Русия, успокои Вигенин
Още...

Плевнелиев изтъкна, че Балканите винаги са били символ на разделение, етническо напрежение и войни, а днес сме научени да живеем в мир.

По думите му, България е променена от членството си в НАТО към по-добро. Членството ни в НАТО бе акт на връщането ни в демократичния и свободен свят. Той изтъкна, че всеки политик преди всяко свое действие трябва да си задава въпроса, как то ще се отрази на децата на България.

В тази връзка той реторично запита какъв ще е отзвукът на бъдещото поколение, ако държавата получава газ от един доставчик, ако системно не дофинансираме армията и ако се снишаваме до приключване на кризата в Украйна при очевидно неспазване на законите от държава, която е ядрена сила и при това е постоянен член на Съвета за сигурност.

"Кризата в Украйна ми напомня, че в Европа още могат да се преначертават граници и да не се спазва върховенството на закона", изтъкна Плевнелиев.

Той определи действията на Русия като връщане на политиката от 19 и 20 век и подчерта, че операцията за анексиране на Крим е била внимателно планирана. Държавният глава постави акцент и върху готовността на Русия да използва военно-нападателна сила за геополитически цели.

НАТО означава всички за един. Ние не можем да седим и да чакаме кой ще бъде следващият дестабилизиран", посочи президентът.

Той призова НАТО да разпознава признаците за такова развитие в много ранна фаза и изтъкна необходимостта Европейският съюз да ускори изграждането на енергиен пазар и мрежова свързаност на всички страни, вмятайки, че може да се заговори за обща политика относно газа, а не различна за всяка държава.

Държавният глава обърна специално внимание на военната сила на България и на Алианса. По думите му трябва да се работи за специализация и сътрудничество, превъоръжаване и модернизация.

Плевнелиев предначерта още модел за специализация на отделни държави в НАТО в различни видове войски и въоръжение и споделянето на тези ресурси с останалите съюзници. Той призова България, Румъния и Гърция да изпълняват общи проекти, за да се случи кооперирането със съседи и съюзници.

Конференцията бе удостоена и от присъствието на Соломон Паси, Симеон Сакскобургготски (в чийто премиерски мандат станахме член на НАТО, б.р.), Петър Стоянов, Ангел Найденов, Кристиан Вигенин и  помощник генералния секретар на НАТО.