Руският президент Владимир Путин „има вина" за свалянето на малайзийския самолет над зоната на военни действия в Украйна, обяви Белият дом, цитиран от Ройтерс. От Белия дом отново потвърдиха, че работят с Европейския съюз и Г-7 за налагане на допълнителни санкции на Москва.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест направи един от най-силните си коментари, откакто самолетът бе свален, обвързвайки инцидента с Русия, която САЩ критикува за предоставяне на оръжие за украинските сепаратисти.

„Това, което също знаем е, че самолетът на Малайзийските авиолинии е бил свален от ракета, която е изстреляна от земята. Изстреляна е в район, контролиран от сепаратистите, в който самите украинци по това време в действителност не са използвали противовъздушно оръжие", заявил Ърнест пред журналисти в Белия дом.

„Затова заключихме, че Владимир Путин и руснаците имат вина за тази трагедия", казал той.

Вицепрезидентът Джо Байдън е разговарял с украинския президент Петро Порошенко за разследването на катастрофата, както и за политическата динамика в страната, обяви още Белият дом.

„Президентът Порошенко е подчертал, че въпреки разпада на управляващата коалиция в украинския парламент, правителството ще продължи работата си по отношение на изключително важните икономически реформи", се посочва в изявлението.

Порошенко е информирал още вицепрезидента, че Русия продължава да осигурява тежко въоръжение и оборудване за сепаратистите, както и че украинските войници все повече попадат под директен обстрел от позиции от руската страна на границата.

Байдън е казал на Порошенко, че САЩ работят с Европейския съюз и Г-7 за налагане на допълнителни санкции на Русия заради нейните дълбоко дестабилизиращи и безотговорни действия в Украйна.