Ситуацията с бежанците в Турция заплашва нашата национална сигурност. "Ние не знаем в кой момент те няма да пропусната този поток и ще го пропуснат в големи количества към нашата страна. Оградата няма да свърши много работа, защото те ще бъдат десетки или стотици хиляди", предупреди Николай Русатев, каза бивш зам.-шеф на военното разузнаване и експерт по сигурността пред БНР.

Относно проведения терористичен акт в Анкара, при който загинаха най-малко 97 души, анализаторът каза: "Търся връзката между терористичния атентат в Турция и предстоящия парламентарен вот в страната.

За мен само този момент не е ясен, независимо от изявленията на министър-председателя Ахмед Давутоглу, който се спира само върху две версии - "Ислямска държава" е автор на атентата и самите кюрди са предизвикали това събитие, за да си направят самореклама", обясни Русатев.

"Допускам, че и Ердоган може да е предизвикал атентата. Аз не мога да обвинявам пряко, но анализите ми показват, че той постигна едно стряскане на обществеността в Турция, показа своята сила и че трябва да се внимава за кого ще се гласува на предстоящите избори", каза бившият военен разузнавач.

Русатев коментира, че на предстоящата визита на германския канцлер Ангела Меркел в Турция тя ще търси начини да принуди Ердоган да не пропуска такъв голям брой бежанци към Германия.

"Турция търси да извлече ползи от кризата в Сирия", заяви Русатев. "Анкара не иска да допусне едно обединение на кюрдите с техните събратя в Ирак и Иран, за да се създаде кюрдска държава, която няма да е в полза на Турция", смята той.