Адвокат Йонко Грозев коментира от името на „България на гражданите" решението на Конституционния съд по казуса „Пеевски".

Според юриста то е скандално и от правна гледна точка, а ефектите от него са създаване на прецедент, който води до хаос и рушене на държавността.

Има два ясни и очевидни въпроса, на които Конституционния съд трябва да отговори, за да вземе решение по казуса - кога Делян Пеевски спира да е народен представител и кога започва да е председател на ДАНС. Шестимата конституционни съдии обаче вместо отговор на тези прости въпроси, дават една правна абракадабра, лишена от логика, с което създават три правни абсурда, конкретезира Грозев.

1. Позволяват Народното събрание да отменя свои актове, въпреки закона
За да постигнат поръчания им резултат, шестимата съдии не дават никакъв отговор на въпроса кога Делян Пеевски е престанал да е председател на ДАНС.

Парламентът не може да си отмени решението, с обратна сила, както твърди, че е направило. По закон Народното събрание има много ясно разписани правомощия - да избира председател и да прекратява предсрочно мандата му при определени условия. И това е така, за да има яснота кога, кой заема такъв важен пост в държавата. Иначе, съвсем очевидно ще настане хаос. Най-малкото, защото отменяне на решение за избор на ръководство отменя всички решения на въпросния орган.

Тези ясно разписани правомощия на Народното събрание обаче, никак не се връзват с поръчката г-н Пеевски да бъде върнат като депутат. Ето защо въпросът удобно не е обсъден изобщо, с обяснението, че в искането до съда този въпрос не е посочен изрично. Как тогава шестимата съдии приемат че г-н Пеевски вече не е председател на ДАНС, за да няма и в настоящия момент несъвместимост? Tяхното решение така и не ни казва това.

2. Позволяват някой сам да може да избира дали да е депутат, шеф на ДАНС или и двете, въпреки, че е подал оставка като едното и е положил клетва като другото
За да постигнат поръчания им резултат, шестимата конституционни съдии сътворяват още един правен абсурд. Според тях решението на Народното събрание да избере г-н Пеевски за председател на ДАНС, подадената от него оставка като народен представител и полагането на клетва пред парламента като шеф на ДАНС по никакъв начин не означават, че той е престанал да е народен представител и е станал шеф на ДАНС. В никакъв случай. Тези действия само създават една възможност за г-н Пеевски да си избере дали иска да бъде народен представител или иска да бъде председател на ДАНС. Въпрос на негов свободен избор. А докато избира, може да бъде и двете. И за да бъде абсурдът още по-голям, няма и никакъв срок докога той може да размисля по темата. Ако никой не оспори това положение пред КС, то може да продължи без никакво ограничение във времето. Това, съвсем сериозно ни твърдят шестима конституционни съдии.

3. Позволяват обикновен закон да измени Конституцията
Освен че няма връзка със здравия разум, това решение е в противоречие и с предходната практика на Конституционния съд. Обяснението за промяната в прилагането на Конституцията е...приетият преди няколко години закон за конфликт на интереси. Или с други думи, Конституцията е изменена с обикновен закон.
Резултатът от всичко това? Съвсем ясен. Разрушаване на държавността.