Министерство на околната среда и водите постави отрицателни оценки на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и на приложения към него доклад за оценка на степента на въздействие върху зоните от Натура 2000 (ОСВ) за Бургас - Александруполис в участъка му на територията на България.

В двата доклада има неясноти и съществени пропуски, поради което МОСВ ги връща за доработване на възложителя  „Транс Болкан Пайплайн Б.В. - клон България".

Според министерството в документацията по ОВОС не са разгледани равностойно двете алтернативи за претоварване на нефта. Основно е разгледан вариантът "буйове" или т. нар. ЕЗП - единична закотвена платформа, откъдето нефтът ще се транспортира чрез подводни тръбопроводи до бреговата помпена станция за разтоварване в границите на Бургаския залив.

На практика другият възможен технологичен вариант - "Jetty", „кей", „пирс" или както е назован „естакада", е разгледан в недостатъчна степен. Не са представени всички възможни варианти, но в представения доклад се приема, че той е по-неподходящ, без това да е подкрепено с данни и доказателства, се казва в становището на МОСВ.

Оттам допълват, че в доклада за ОВОС няма категорична оценка как конкретно би се отразил един разлив на риболова, мидените ферми, туристическата и развлекателната индустрия, недвижимите имоти и т.н.

Според екоминистерството не са посочени конкретни мерките за борба с разливите, като е направена препратка, че това ще се разгледа в бъдеще.

Освен това предвидените в доклада мерки не гарантират, че при възникване на аварии  няма да бъдат нанесени необратими щети върху залива като цяло, както и на флората и фауната и туризма.

Възложителят разполага със срок до 2 месеца да отстрани посочените пропуски и да представи в екоминистерството допълнени доклади за въздействието върху околната среда.

Само ако двата доклада бъдат оценени с положителни оценки, може да се пристъпи към продължаване на процедурата по ОВОС - организиране на срещи за обществено обсъждане със засегнатите общини и кметства на българска територия.