Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков беше на извънредна визита в АЕЦ "Козлодуй".

Посещението е свързано с проблем при ремонта на 6-ти блок и възможност за сериозно забавяне на включването му към енергийната система на страната.

Ако техническият проблем не е бил установен навреме, това е можело да доведе до изтичане на радиация в рамките на блока, но не и в околната среда, обясни пред БНР председателят на ядрения регулатор Сергей Цочев

За момента не се очаква режим на тока или внос на електроенергия заради това, че 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" не може да заработи в планирания срок. Страната ни има достатъчно резервни мощности, заяви директорът на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов.

От Агенцията за ядрено регулиране заявиха, че 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй да бъде пуснат, докато не бъде гарантирана безопасната му работа.

До средата на месец ноември ще бъдат доставени от Русия нужните елементи от защитата на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", заради които се бави пуска на 1000 мегаватовата ядрена мощност, съобщи в Козлодуй енергийният министър Трайчо Трайков.

Припомняме, блокът беше спрян на 18 септември.

В рамките на плановия престой ще бъдат извършени предвидените ремонтни дейности, модернизации и профилактика на оборудването, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво.

Планирано е ремонтът на шести блок да приключи в края на този месец.