Изнесените в медиите данни за шефа на ГДБОП Станимир Флоров се оказаха шокиращи за БСП. От „Позитано 20" настояха той да бъде отстранен незабавно от силовото ведомство.

Изнесените факти са шокиращи, коментираха от червената централа и „оправдаха" искането си с факта, че Флоров е бил поставен през 2002 г. под оперативно наблюдение, свързано с корупция, наркотрафик и контрабандни канали, което е несъвместимо със заеманата от него длъжност и с отговорностите му като директор на ГДБОП.

Очакваме бърза и адекватна реакция в тази посока от министър-председателя и президента, който носи пряката отговорност за работата на служебното правителство, подчертават от БСП в съобщение до медиите.

Червените изразяват и своите опасения, че ако Флоров остане на сегашния си пост, той може да възпрепятства образуваната от прокуратурата проверка за изнесените документи с гриф „Строго секретно." Подопечните на Николай Кокинов ще проверяват как точно е станал течът, а не съдържанието на самите документи.

Това е поредният тежък скандал в МВР, който поставя въпроса за кого работи МВР - за обслужване на политическите цели и машинации на партия ГЕРБ, за организираната престъпност, или за интересите на българската държава и граждани, пишат още от БСП.

Оттам имат и други притеснения, а именно, че последните скандали във вътрешното ведомство заплашват основните принципи на демокрацията и спазването на законността в страната.

Те разкриват шокиращи факти за злоупотреба с власт, извършвана в структурите на МВР по времето на Цветан Цветанов. Тези разкрития, както и скандалът с незаконното подслушване злепоставят авторитета на българските служби пред евроатлантическите ни партньори и отдалечават страната ни от така желаното ни членство в Шенген, подчертават червените.