Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел заяви, че Европа може би трябва да се движи на различни скорости в бъдеще, като Германия и Франция са водещи, а другите ще ги настигнат впоследствие.

„Ние в Европа имаме нужда от смелост за различни скорости на сътрудничество", пише той в статия за германското издание „Билд".

„Някои - особено Франция и Германия - трябва да водят, например в енергийната политика и в сътрудничеството за икономическите и финансови политики. Другите могат да ни последват, когато са готови", допълва той.

„Не всеки иска да направи всичко. Но ние се нуждаем от по-дълбоко сътрудничество под егидата на ЕС", подчертава Габриел.

Днес британският премиер Дейвид Камерън ще проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, което е част от европейски тур на британския лидер, който се опитва да получи подкрепата на евролидерите за реформиране на Европейския съюз. Камерън вчера се срещна с няколко евролидери, включително с президента на Франция Франсоа Оланд.

Лондон има няколко претенции, като най-важната е да се върне част от предоставената власт на Брюксел.

Габриел изтъкна, че Европа трябва да се реформира, за да стане по-социална и справедлива,  призова за повече инвестиции и ръст за откриване на работни места, също така справедливо разпределение на имигрантите от Северна Африка.

"Задачите, които стоят пред нас, са толкова големи, че всяка страна е толкова малка да ги разреши сама. Дори силна Германия. По тази причина време е Европа да се реформира", призовава той.