Зърнопроизводителите организират национален земеделски протест. Причината са неизплатените в срок европейски субсидии, съобщи БНР.

Протестът ще се състои в периода между 18 и 24 февруари и в него ще се включат и други браншови организации, уточни председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. Ще синхронизираме действията си с тези, които имат желание. Очакваме и индивидуални земеделци производители, които не са сдружения, които нямат защита, но се чувстват ощетени, посочи Ангел Вукодинов.

Европарите трябваше да бъдат изплатени до края на януари.

Междувременно по-рано министърът на земеделието Мирослав Найденов се извини на зърнопроизводителите. Извинявам се от името на правителството, че не успяхме да изпълним поетия ангажимент. Наложи се през месец януари да бъдат платени близо 2 милиарда по т.нар. "заем на Милен Велчев". И в момента в хазната налични приблизително 1 милиард лева не разполага, разясни той.

По думите му има два сценария на действие. Единият е да потърси правителството заем, като  това ще донесе загуби за хазната в размер на до 100 милиона лева. Вторият вариант е да паднем под критичния минимум на държавен резерв. Последиците от това биха били по-големи, отколкото забавянето на плащането на тези субсидии.

Въпреки извинението след няколкочасово заседание земеделците решиха, че ще има протест.