Франция ще приеме 24 000 бежанци като част от плана на Европейската комисия за справяне с кризата. Това обяви президентът Франсоа Оланд, цитиран от световните медии.

Оланд заяви, че страната му е длъжна да приеме тези, които бягат от войната и са преследвани и е готова да го направи.

Той смята, че мигрантската криза в Европа може да бъде овладяна. Франсоа Оланд ще предложи във Франция да се проведе международна конференция за бежанците.

Френският президент коментира, че той и германският канцлер Ангела Меркел са разговаряли и са се съгласили, че трябва да има механизъм за справедливо разпределяне на бежанците в Европа.

Освен това Оланд обяви, че Франция ще започне военни операции в Сирия. Във вторник започват разузнавателни полети над Сирия във връзка със започване на въздушни удари срещу „Ислямска държава" в страната.

„Имаме доказателства, че от Сирия са планирани атаки срещу няколко държави, по-специално Франция", заяви още Оланд на пресконференция.

„Моята отговорност е да гарантираме, че сме информирани колкото е възможно повече за възможните заплахи за нашата държава...така че аз питах военния министър и от утре ще започнат разузнавателни полети над Сирия. Това ще ни даде възможност да обмислим въздушни удари срещу „Ислямска държава", отбеляза Оланд.

Той заяви, че се надява да убеди Москва от необходимостта сирийският президент Башар Асад да се оттегли.

По време на икономически форум в петък руският президент Владимир Путин заяви, че Асад е готов на извънредни парламентарни избори и да подели властта със „здравословна опозиция".

Русия е съюзник на сирийския режим, но това не означава, че Русия трябва да подкрепя Башар Асад завинаги. Ще имаме дискусия по този въпрос. Това, което Русия също иска, е да се намери решение за края на сирийската криза", допълни Оланд по време на пресконференцията във френската столица.