Първи по рода си общоградски курбан за здраве организира вчера община Кърджали, а поводът са зачестилите природни бедствия, катастрофи и болести на хора от региона, съобщиха от пресцентъра на Община Кърджали.

Съорганизатори на курбана станаха Районното мюфтийство и църквата „Свети Георги победоносец", представени от районния мюфтия Бейхан Мехмед и енорийския свещеник отец Петър Гарена.

Пред очите на стотици кърджалийци, дошли да опитат от вкусната курбанена чорба в парк "Арпезос Север", двете духовни лица, заедно с кмета на общината инж. Хасан Азис, осветиха 25-те казана курбан, като преди това участваха лично в приготвянето му.
Лично кметът на общината инж.Хасан Азис инспектира към 10.00 ч. организацията за Общоградския курбан за здраве. От ранните часове на деня над 600 кг телешко месо бяха заредени в 25 казана, за да може ястието да е готово до началния час 12.00 часа. Както и стана.

Гости бяха народни представители от региона, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, общински съветници от местния парламент.

Преди да започне раздаването кметът инж. Хасан Азис изтъкна, че проявата е замисляна отдавна, а за да се случи в днешния ден са помогнали многократните молби от граждани на Кърджали - християни и мюсюлмани, към него и към енорийския свещеник и районния мюфтия.

„През последните месеци и години ние преживяхме трудни дни.По пътищата загинаха много наши съграждани, пътувайки за да търсят препитанието си. Много наши съграждани - и млади и стари, бяха сполетени от болести. А през последните месеци в Кърджали, а и в страната ни като цяло, имаше наводнения, свлачища. Много хора загубиха своите къщи. И затова ние днес правим курбан.

Курбанът е една многовековна традиция за нас, за всички хора независимо от етнос, пол и религия. Курбан се прави и при мюсюлманите, и при християните. Решихме курбанът да бъде общ. Той можеше да се направи отделно в църквата и отделно в джамията. Но Кърджали е избрано от всевишния място. То е благословено място за всички нас. И тъй като Кърджали е пример за толерантност, Кърджали доказва, че неговите хора могат да споделят както трудните, така и хубавите дни.
Нека се помолим на Всевишния, Кърджали да бъде предпазен от бедствия, болести и катастрофи, всеки с вярата, която носи"
. - каза той.

След молитвата, в изказването си отец Петър Гарена изтъкна, че в Кърджали живеят вярващи хора, независимо дали те са мюсюлмани или християни. „Все повече хората ни питаха не може ли да се направи общ курбан за предпазване от нещастие. Отлагахме го дълго във времето и лично за мен това бе от страх да не би някой да тръгне да търси из под вола теле. А днес, който търси под вола теле, аз му казвам - телето вече е сготвено в един общ курбан. Да дойде и да опита, и се помоли"., каза отец Петър.
Своя молитва за здраве щастие и благополучие произнесе и районния мюфтия Бейхан Мехмед.

На 30.04.2015 приключи конкурсът „Кмет на Месеца" за април на Портала на българските общини Кмета Бг. Инж. Хасан Азис спечели признанието на повече от половината, гласували в конкурса, заради бързата си реакция в овладяването на бедственото положение след обилните снеговалежи на територията на областта през март. Тогава над 280 населени места останаха без ток, но само за едно денонощие беше осигурено електрозахранване за над 100 от тях.