Северна Корея се опита да изнесе противогази за Сирия, но те са задържани в Турция заедно с оръжия и муниции, пише японски вестник, предаде „Франс прес".

Регистрираният в Либия кораб „Ал Ен Ти Сар" е напуснал Северна Корея за Сирия с пратката по-рано тази година, отбелязва „Санкей Шимбун", позовавайки се на източници от американските военни, японското и южнокорейско разузнаване.

Американските военни, които са получили информацията, са проследили кораба в координация с други страни, допълва вестникът.

Корабът е преминал през Дарданелите в Турция на 3 април и е бил претърсен от турските власти, които са били уведомени от САЩ. Турските власти иззели 1400 пушки и пистолета, 30 хиляди патрона, както и противогази, допълва изданието.

Японският таблоид пише, че американското правителство вярва, че корабът е трябвало да разтовари пратката в Турция и да бъде изпратена до режима на Башар Асад по суша.

Турция е задържала капитана на кораба и по-късно е повдигнала обвинения срещу него, след като признал, че корабът е тръгнал от Северна Корея и е пренасял оръжия за Сирия, според изданието.

ЕС и САЩ забраниха вноса и износа на оръжия за Сирия. Северна Корея пък няма право да търгува оръжия според наложените от ООН санкции. Ако се потвърди информацията, Пхенян може да срещне допълнителни санкции на ООН заради доставката.

Смята се, че КНДР и Сирия имат военен съюз от години.