Саудитска Арабия е арестувала 93 души по подозрение, че принадлежат към джихадистката групировка „Ислямска държава", съобщава „Ройтерс". Сред тях са двама, които планирали неуспешен самоубийствен атентат с кола-бомба срещу американското посолство в Рияд, информира вътрешното министерство.

Сред 93-мата има най-малко 77 саудитци.

В ход са действия срещу групата, която се опитва да подкопае сигурността на страната. Те непрекъснато се стремят да постигнат това със своите престъпни планове, се посочва в съобщението на ведомството.

Клетка, която включва двама сирийци и един саудитец, планирали самоубийствен атентат срещу посолството на САЩ в Рияд, но през март планът им е разкрит. Един от двамата сирийци и саудитецът са сред 93-мата арестувани.

Една клетка, за която властите информират, че се състои от най-малко 61 саудитски граждани, набирала членове в социалните мрежи, набиране на средства и създаване на тренировъчни лагери вътре в кралството.

По-рано министерството информира, че е арестуван и втори заподозрян за две отделни стрелби през март и април, при които двама саудитски полицаи са били убити по указания на „Ислямска държава". Това е първата потвърдена атака на групата на територията на кралството.

Миналата година „Ислямска държава" призова последователите в кралството да извършват атаки срещу саудитските власти, граждани на западните страни и членове на шиитското малцинство в страната, вместо да пътуват към Сирия и Ирак, за да се присъединят към групировката.