Българският гражданин Цветан Василев се предаде на полицията в Белград.

Към 11:00 ч. местно време той се появил, придружен от своя адвокат, в криминалната полиция в Нови Белград. Това съобщава сръбското радио b92 на своя интернет сайт.

В момента се извършва необходимата проверка и идентификация, след което то ще бъде внесена в съда, където съдия трябва да постанови задържането на Василев според издадената по искане на България заповед за арест от Интерпол.

Искането е получено от Сърбия на 15 септември, уточняват сръбските медии.

Министерството на вътрешните работи на Сърбия съобщи за местната агенция Бета, цитирана от БТА, че полицията в Белград е следила Цветан Василев от вчера, когато е получила известието от България за издирването му.

Василев се предал, когато трябвало да бъде арестуван. Той дошъл в полицията с адвокат и казал, че е избрал "по-простото решение".

По-рано днес адвокатът на обявения за издирване банкер Константин Симеонов коментира за bTV, че се намира в София и не знае клиентът му да е предприемал подобен ход. Добави, че не е пътувал до Сърбия, но не изключи възможността Василев да се е предал със сръбски адвокат, тъй като това бил обсъждан ход.

От КТБ също нямат информация бившият мажоритарен собственик на банката да се е предавал.

Припомняме, че информации, че Цветан Василев е в Сърбия, се появиха преди седмица в медиите в Западната ни съседка. Първоначално те съобщаваха, че банкерът е в сръбската столица, а няколко дни по-късно - че е посетил фабриката си за стъкло в град Парачин, където прекарал няколко дни.

По-късно коментар по темата направи наблюдаващият прокурор по делото "КТБ" Иван Гешев. По думите му, цитирани от БГНЕС, към момента прокуратурата няма официална информация дали Василев се е предал. Разполагала само с медийните публикации.

По думите му от тук нататък на ход са българските власти. Това, което предстои в Сърбия е, да бъде гледана мярката за неотклонение на Цветан Василев и ако той сам не пожелае да бъде екстрадиран, България има 18 дни да мотивира искането си за екстрадация.

"Технологично трябва да постъпи официално съобщение от сръбските власти за това, че лицето е установено, с което се определя срок, в който да представим допълнително документи. Това е технологичен процес от минимум 18 дни", обясни Гешев.

Драмата в КТБ започна през юни, когато банката беше поставена под особен надзор заради невъзможността да изпълнява своята дейност като финансова институция.

По отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. По искане на България той бе обявен за международно издирване във всичките 190 държави членки на Интерпол. Василев е привлечен в качеството на обвиняем. Със съдействието на Евроджъст той е обявен за международно издирване на 28 юли.

Софийски градски съд уважи искане на държавното обвинение и наложи запор и възбрана на имуществото на Василев. След като адвокатът му обяви, че той се намира в Сърбия, от прокуратурата обявиха, че нямат право да го издирват там. От държавното обвинение подчертаха, че екстрадицията на Цветан Василев от съседката ни е изцяло в компетентността на тамошните правоохранителни органи.

Сърбия е ратифицирала Европейската конвенция за екстрадиция, от което следва, че сръбският съд е единственият компетентен орган, който да се произнесе по искането за екстрадиция на лица, посочиха от прокуратурата.

Премиерът Георги Близнашки призова Цветан Василев да се прибере в София и да даде обяснение какво се е случило в КТБ. Близнашки обяви плановете на служебния кабинет да обсъди възможността да се обърне към сръбското правителство и да поиска екстрадицията на Василев.

От своя страната пък адвокатът на Василев - Константин Симеонов, заяви, че банкерът ще се върне в страната, ако бъде свалена заповедта за ареста му. На Василев е наложена мярка „задържане за 72 часа". Тя трябва да влезе в сила в момента, в който банкерът се появи у нас. Той обжалва мярката, но Софийски градски съд не даде ход на делото, тъй като прецени, че според Конвенцията за защита правата на човека мярката може да се обжалва единствено от лица, които са арестувани или задържани, а към тогавашния момент Василев не бе нито едно от двете. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд и ако има такова, то ще бъде на 18 септември от 10:00 часа.

Според неофициална информация в този час Висшият съд на Сърбия заседава по казуса на Цветан Василев, предаде БТА.

Василев даде показания във връзка с обстоятелствата около исканията за екстрадицията му и задочно повдигнатите му обвинение в България.

Говорителката на съда Душица Ристич заяви за "По света и у нас", че в момента няма официална информация, която да бъде споделена с обществеността. но ще направят изявление в първия възможен момент, в който това е възможно.