Загубено е темпото, което бе набрано от предишното правителството.

Това заяви пред пленума на БСП бившият евродепутат Атанас Папаризов, който представи пред съпартийците си позицията на Националния съвет относно усвояването на средствата от еврофондовете.

Папаризов подчерта, че страната ни има възможност да реализира през периода 2007 - 2013 проекти от еврофондовете на стойност 11.4 милиарда евро.
За последните 8 месеца обаче страната ни се е сринала от 14 до 26-то, предпоследно място по усвояване на евросредства.

По ключови области изоставаме най-много, категоричен бе Папаризов. Има забавяне и по Оперативни програми „Околна среда" и „Транспорт" - там където са големите инфраструктурни проекти. Забавяне има и по ОП „Конкурентоспособност", като там положението е най-критично, смята още Папаризов.

46% е договарянето по ОП „Развитие на човешки ресурси", като по думите на социалиста, добрият процент е постигнат благодарение на бившия социален министър Емилия Масларова.
За 10 месеца, откакто ГЕРБ са поели властта по тази програма, не е открита нито една нова процедура.

Все още не е подадена апликационната форма за АМ „Тракия", изтъкна още Атанас Папаризов.

Огромно е забавянето и по ОП „Регионално развитие". 65 милиона евро са разплатени по нея, а са договорени 617 милиона евро.
Папаризов изрази и сериозно безпокойство и по начина, по който се реализира и програмата за развитие на селските райони. 10 000 са проектите, които трябва да бъдат разгледани и по тази програма, но това не е станало за голяма част от тях.

Няма ясна стратегия за целите, за които ще бъдат усвоявани европейските средства, подчерта още той и допълни: „Забавят се най-крупните проекти."

Според него до края на 2011 година страната ни може да загуби 130 млн. евро по ОП „Транспорт",ако не се подобри работата по програмата. Папаризов е категоричен, че неефективно се управляват паричните потоци по еврофондовете.

Папаризов алармира, че не се готвим и за следващия програмен период 2014 - 2020 година.

След доклада му Младен Червеняков сподели, че според него има опасност у българите трайно да се настани евроскептицизъм. По думите му България се превръща в нетен донор на ЕС и това ще накара хората да си задават въпроса „Защо ни беше членството в общността?"

Провалът на сегашното управление е очевиден , категоричен е Червеняков. Необходима е централизация на управлението на еврофондовете, смята още той.