Финансово-икономическата ситуация в Украйна е фатална. Украинските граждани са в отчаяние. Цените растат за една нощ. 1 килограм масло от 57 гривни скочи на 67 гривни. Рязко се покачиха цените на лекарствата и транспорта.

Украинските граждани изтеглиха над 10% от спестяванията си. В отговор финансовите институции въведоха комисионни от 20%.

В Западна Украйна остро липсват служители на силовите органи, които са изпратени на изток и юг, за да овладеят ситуацията в страната.

По влаковете се движат ченджаджии и  цигани, които продават фалшиви стоки. Ситуацията в Източна Украйна е неспокойна. Никой от руско езичните граждани не смята да се предава. Директорът на Центъра за политически изследвания Владимир Сесенко смята, че след Донбас и Харков ще пламне и Одеса. За целта той предлага да се подсили границата с Приднестровския анклав, откъдето има опасност да влязат руски войници. Владимир Сесенко не приема идеята за референдум, който да се проведе заедно с президентските избори, защото в Донбас не приемат новата власт и я смятат за враждебна. По тази причина силовите акции в Донбас няма да имат ефект. Отделен е въпросът, че няма достатъчно ресурс за тяхното провеждане. Това води до необходимостта да се търси политическо решение. Според Владимир Сесенко мироналагащата мисия не трябва да се провежда от силовите органи, а от международен контингент под егидата на ОССЕ и ООН. Силовите акции на Киев могат да имат обратен ефект като послужат за претекст за намесата на Русия като защитник на руско-говорещото население. Сесенко посочва, че на предстоящия референдум 70% от украинците ще гласуват против идеята за федерализация, но тя ще бъде подкрепена на близо 100% в Донбас. Това допълнително ще раздели обществото. Масло в огъня наливат и действията на Десен сектор, който се опитва да дестабилизира допълнително ситуацията в страната.

За нов началник на Антитерористичния център на Украйна е назначен ген. Крутов, бивш възпитаник на службите на СССР. На него се възлагат надежди да използва връзките си с Москва, за да се успокои ситуацията в Украйна. Експерти критикуват действията на вътрешния министър Арсен Аваков. Според тях той се е забавил тъврде много със смяната на шефа на милицията в Донбас генерал-майор Константин Пожидаев, срещу когото има не един сигнал за корупция. Висшият шеф на службата за сигурност се оттегли едва под натиска на руските сепаратисти. Това стана седмици след смяната на властта в Киев.

Съпротива среща и идеята на Аваков да се раздаде оръжие на цивилни граждани, защото по-този начин се сваля отговорността от милицията да овладее ситуацията. Председателят на Асоциацията на бившите афганци Алескей Ковальов смята, че това може да има непредвидими последици.