Ако се отнеме лиценза на КТБ гаранционният фонд трябва да се разплати. Това стана ясно от пресконференцията на финансовия министър Румен Порожанов след редовното заседание на кабинета.

Порожанов коментира ситуацията след въпрос за алтернативните варианти за изход от банковата криза, залегнали в актуализацията.

Около 1,6 милиарда лева обаче е недостигът във фонда за ситуацията в КТБ, припомни министърът. Затова е предвидена хипотезата да се изтегли облигационна емисия, която държавата да подкрепи с държавна гаранция, обясни финансист номер 1. По думите му при този вариант няма да има увеличение на дълга. Около 250 милиона лева е годишната вноска във фонда от банките. Според Румен Порожанов фондът ще има нужда от по-голям период за възстановяване на тази емисия, затова и се налага държавната гаранция.

Притесненията на фонда са дали ще могат да реализират емисия от около 1,6 милиарда лева. Ако сумата е около 1 милиард, те ще се нуждаят от допълнителен ресурс, който да се предостави от централния бюджет. Именно затова е заложена хипотезата да се даде възможност за финансиране на гаранционния фонд, подчерта Румен Порожанов.

Припомняме, че заради факта, че вложителите в КТБ вече повече от 3 месеца нямат достъп до парите си, Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. Според Брюксел, независимо дали българското законодателство предвижда изплащане на влоговете до 100 000 евро само след отнемане лиценза на банката, държавата може да приложи без проблем евродирективите, според които неналичността на депозитите е достатъчна, за да се задейства схемата за гарантиране на депозити, а това обстоятелство в случая съществува.