Членство в Еврозоната, в Банковия съюз и интернет за всички - на тези амбиции се крепи политическата платформа на коалиция „Десните".

На пресконференция в БТА обединените десни формации представиха своите основни пет области, нуждаещи се от реформи, както и  своите седем топ приоритети.

Здравеопазване, образование, енергетика, социална политика, земеделие и медии ще са фокусите на политическите действия на „Десните", ако те успеят да минат 4-процентната бариера за влизане в 43-ото Народно събрание. Според демократичните формации политика трябва да се прави с дългосрочна стратегия, ограничена не само в рамките на един четиригодишен мандат, за да може да се справим успешно с демографските проблеми.

Държавната администрация също се нуждае от реформи. Огромна част от БВП-то ни отива за издръжка на държавните функции - срещу тези пари гражданите имат право да получат публични услуги, заплатени от държавния бюджет, настоя лидерът на коалицията Илко Семерджиев.

Стана ясно, че визията на „Десните" за администрацията е доста по-раздвижена от настоящия модел. Те предлагат няколко структурни промени - Агенцията за обществените поръчки да е към Министерски съвет, а не към МИЕ, а Министерството на труда и социалната политика да бъде разделено на две отделни ведомства.

С размах „Десните" предлагат промени в социалните политики, като настояват за алтернативни модели на заетост на майките на малки деца и за уреждане на правата на майките, когато имат собствен бизнес. В плановете им влиза и създаването на специална Национална програма „Децата на България", насочена към деца със самотни родители и деца от рискови групи.

Създаване на условия за достъп до интернет във всички населени места пък ще бъде нестандартна мярка за борбата с безработицата. Според „Десните" достъпът до информация ще стимулира хората към развитие. За тях трудовата квалификация е приоритет, като за това се планира обособяване на дългосрочни програми за непрекъсната масова квалификация, като с тях на всеки пет години ще можем да повишаваме знанията и уменията си. В помощ на бизнеса пък е предвидено създаване на специализиран трудов или индустриален съд, който да решава по-лесно арбитражни дела при трудови спорове.

Незабавна намеса и драстични промени в рамките още на първата година във властта в сектор „здравеопазване" предвижда още Семерджиев. От 4,1% от БВП разходите за здраве ще станат 6% само за първата година, единствено с подобряване на събираемостта, намаляване на злоупотребите и на неосигурените граждани, зарече се той. По думите му никой здравно осигурен няма да трябва да плаща за здравна услуга. НЗОК ще бъде поставена в остра конкурентна среда, ще има и Закон за правата и задълженията на пациентите, ще отпаднат лимитите в здравеопазването, продължи той с обещанията.

Във външнополитически план топ приоритет ще е приемането ни в „чакалнята" за Еврозоната. Отговаряме на числовите показатели по всички критерии за влизане в зоната, потвърдено е и от докладите на ЕК, категорични са „Десните". Те гарантират, че ще настояват и за анализ на всички ползи и рискове за влизане в Еврозоната и определяне на подходящия момент за това. Членство в Банковия съюз ще е гаранция за финансова стабилност, предвиждат още формациите.

Следизборните коалиции са задкулисие и форма на лъжа, обяви за финал Семерджиев. Ако си позволим да правим други коалиции след изборите, значи не сме десни хора, категоричен бе коалиционният лидер. БСП, ДПС и ГЕРБ категорично няма да бъдат коалиционни партньори на „Десните".