Само за 20 дни кампанията на инициативния комитет, представляван от Иван Иванов, успя да постигне обрат в отношението към проекта „АЕЦ Белене. От 15-16% в началото на кампанията гласувалите с „не" достигнаха около 40%.

Този резултат трябва да притеснява БПС, които според социологическите проучвания имат 20 % подкрепа, а на референдума успяха да постигнат едва около 100 000 повече от събраните 750 000 подписа за иницииране на референдума", подчерта Иван Костов на пресконференция в централата на ДСБ.

По думите му от резултата на референдума трябва да се притеснят и ГЕРБ, които също не са получили подобаваща подкрепа от своите избиратели. Той допълни, че коалицията за подкрепа на нова ядрена централа има и кафяв оттенък.

Иван Костов коментира и изказването на Бойко Борисов, че участието му (на Костов, б.р.) в референдума е довело до отлив на гласоподаватели от ГЕРБ.
Явно в тези 550 000 гласа "не" има много малко гласове от ГЕРБ, каза Костов.

Дълбоко огорчен съм от този резултат, заяви ДСБ лидерът и добави, че не ни прави чест като страна, че сме толкова немодерни по отношение на една стара руска ядрена технология и искаме да я вкараме на територията на България. Това никак не говори добре за тези, които гласуваха "за", посочи Костов.

Социалистът Сергей Станишев, председател на ПЕС, се е съюзил със Сидеров в защита на интересите на мафията и на енергийните олигарси", заяви от своя страна Иван Иванов.

„Ако не беше категоричната ни позиция да се гласува с „не" на референдума, ГЕРБ нямаше да преобърнат позицията си", заяви от своя страна членът на инициативния комитет Йордан Нихризов. „Променихме мнението на много хора, намериха се кашони със скрити документи. Ако имахме още месец, щяхме изцяло да обърнем вота", отбеляза той.

Резултатът, постигнат от представители на Синята коалиция и личности от публичното пространство, се опира на изключително скромно финансиране. Събрани са под 65 000 лв. като дарения от членовете на Инициативния комитет, депутати от ДСБ и граждани, изтъкнаха още на пресконференцията.

„Нашият Инициативен комитет се изправи срещу 10-годишна кампания, заплатена с огромните откраднати от българските данъкоплатци пари на българската и руска енергийна мафия. Постигнатият от нас резултат е поражение за БПС, която проведе многомилионна кампания с филми, клипове, агитационни материали", се казва в изявление на комитета.

Представителите на десницата определиха като недемократично решението на ЦИК за таван от два милиона лева като разходи за медийните кампании на инициативните комитети. Според тях не е равностойно срещу енергийната мафия да се събират пари с дарения, защото така се дава възможност на определена теза да доминира.

В рамите на близките дни депутатите от Синята коалиция ще внесат предложение за промени в закона за референдумите, които да гарантират демократични процедури при тяхното провеждане. Те ще внесат и проект за решение за окончателното спиране на АЕЦ „Белене".

„Темата „Белене" не е затворена. Нека видим как ГЕРБ ще гласуват на нашето предложение. Очаквам следваща битка, която ще е решителна", заяви депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров.