Хората не ядат само СРС-та и асфалт от магистралите, заяви Корнелия Нинова от БСП на брифинг в парламента.

От БСП настояват за индексация на заплатите и социалния министър да се намеси в ситуацията на обедняване на хората.
Ако пък не може да се справи с това, Нинова и Плугчиева предлагат да си подаде оставката, "за да не мъчи себе си и държавата".

Червените критикуваха политиката на управляващите в сектор "Земеделие."

Според социалистите ГЕРБ не обръщат внимание на сектора. От БСП са притеснени и от ръста на цените - само за януари ръстът спрямо декември е с 1.8%. "Тенденцията е през февруари и март цените да растат," алармира още Нинова.

По данни на световната организация по храните, цената на месото пада. У нас обаче тя расте. "Това е резултат от сбърканата политика на правителството," смята червената депутатка.

Меглена Плугчиева от своя страна информира, че МЗХ забавя директните плащания към производителите. Хората не са способни да се готвят за новата продоволствена година, смята тя.

Животновъдите пък колят животните, защото не могат да ги хранят. Това е пак заради забавени плащания от страна на държавата към животновъдите.

Плугчиева изтъкна, че бившата шефка на фонд „Земеделие" Калина Илиева оставила тежки проблеми в земеделието. Социалистката настоява да получи отговор какви мерки предприема МЗХ, за да преодолее "наследството" на Илиева. "Какво се променя в ДФ "Земеделие", пита Меглена Плугчиева.

Освен това, по думите на червената депутатка, усвояемостта по програмата за развитие на селските райони е едва 6%.

"До края на изпълнение на програмата остават 3 години. Как ще бъдат изпълнени останалите 94% и ще стигнат ли тези пари до хората," недоумява Меглена Плугчиева.

От ГЕРБ реагираха остро на тези изявления. "Няма основание за оставката на социалния министър Тотю Младенов, ГЕРБ застава категорично зад водената от него политика," заяви депутатът от управляващата партия Светлана Ангелова на брифинг в парламента.

Тя посочи, че управляващите не са увеличили данъци, не са намалили и заплати. Стартирана е и пенсионната реформа, увеличени са минималните осигурителни прагове.

Какво направиха БСП по време на тяхното управление, попита тя. Според нея по време на тройната коалиция не са увеличени никакви социални придобивки. От ГЕРБ смятат, че целта на левицата с подобни изказвания е да започнат протести, за да влязат в дневния ред на обществото.

Като популизъм от мнозинството определиха изказването на Плугчиева и Нинова. Именно със строителството на магистрали ще расте икономиката, контрираха от ГЕРБ и обещаха, че ще се увеличат заплати и пенсии, когато започне да расте икономиката.

Ще вдигнем минималната работна заплата, съобразно ръста на икономиката, категорична е Ангелова. Дали ще има ръст на заплати според ГЕРБ ще стане ясно най-рано в средата на годината.

Управляващите не се съгласиха и с Иван Костов, който по-рано днес заяви, че икономиката ни е в депредсия. Според герберите икономиката ни бележи ръст, слаб ръст има и на вътрешното потребление.