Депутатите посветиха почти четири часа от извънредното си работно време за дебати по бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година.

Крайният резултат обаче бе положителен за предложената сметка на парите на Здравната каса, като със 121 гласа „за", 66 гласа „против" и нито един „въздържал се" народните избраници я приеха на първо четене.

Заложените разходи и трансфери на Здравната каса през предстоящата година са в размер на малко над 3 млрд. лева. В бюджета на осигурителния фонд се запазва и досегашния размер на здравната вноска в размер на 8 на сто, като съотношението на заплащането й от страна на работодателя и здравноосигурителното лице е 60:40.

В сравнение с 2014-та година в парите на Здравната каса е предвидено увеличение на средствата за здравноосигурителни плащания, за плащания за първична и за специализирана извънболнична медицинска помощ.

„Скоро ще актуализираме този бюджет", предрече и обясни отрицателния си вот социалистът Таско Ерменков. Той заяви пред депутатите, че няма как да подкрепи бюджет, който продължава да държи здравната каса като един банкомат, при който всеки носи фактура и тя трябва да бъде осребрена.