Инициативен граждански комитет с активното участие на Клуб 1 ноември издигнаха кандидатурата на проф. Николай Василев за предстоящите президентски избори с кандидат за вицепрезидент Владимир Савов.
Кандидатурата е издигната буквално в последния момент, обясни по време на пресконференцията ръководителят на предизборния щаб Румен Дечев.

Той обясни, че до последния момент членовете на Клуб 1 ноември са очаквали да видят издигането на подходяща кандидатура с необходимия морал от някоя от политическите партии.

От всички кандидати не можахме да видим и да припознаем подходящото лице, коментира още Дечев и допълни, че политическите партии са издигнали единствено кандидати на „формиращата се безочлива българска олигархия".

Затова проф. Николай Василев е взел решението да участва в изборите като представител на българската интелигенция, формираща Клуб 1 ноември.

Румен Дечев обясни кои са основните принципи, залегнали в предизборната платформа на кандидат президентската двойка. Сред идеите основна е необходимостта от взаимносвързани радикални мерки, които да доведат до цялостна промяна.

Дечев обясни, че политическия и социалния живот не се управляват суверенно от правителството. Основните стратегически решения пък се диктуват отвън, а важни решения се вземат от чужди посланици, които не поемат отговорност за тях.

Първото основно искане на проф. Василев и Владимир Савов, ако поемат президентската институция, ще бъде за преутвърждаване суверенитета на България и воденето на независима вътрешна и външна политика.

Кандидат президентската двойка е с убеждението, че американският посланик Джеймс Уорлик незабавно трябва да напусне страната ни заради поведението си и всички свои изказвания, уронващи престижа както на България, така и на САЩ.

Кандидат президентската двойка припомни обещанията на предишните няколко правителства за това, че ще докарат чужди инвестиции в страната ни.

„От България изтичат всяка година милиарди само по линия на чуждите банки и застрахователни дружества", контрира Румен Дечев.

Той изтъкна, че една от амбициите на кандидат президентската двойка е тези пари да останат в България, като за целта според тях трябва да се национализират ключови отрасли. Освен това сред основните идеи, залегнали в предизобрната платформа е и тази лихвите по кредитите от 15-20 % да се свалят на максимум 3-4 %. Според кандидат президентската двойка това не е фантазия и не е невъзможно, тъй като в Западна Европа например тези проценти варират между 0,75-2,05 %.

Кандидатите за Дондуков 2 ще искат и формиране на Народен (Граждански трибунал), който да разгледа всички най-фрапантни случаи от годините на прехода. Това искане се подкрепя от факта, че съдебната ни система е неспособна да се справи с престъпността и все по-често обслужва частни интереси. Предлага се този трибунал да се оглави от човек с ненакърнима репутация като армейския генерал Любен Петров.

Необходимо е сериозно развитие на образованието, културата, здравеопазването и социалното дело, убедени са от инициативния комитет.

По думите на Румен Дечев българската конституция не е от най-съвършените, но тя предлага лостове, които могат да се използват когато съществува добра воля. Такъв е лостът на референдума, посочиха още от инициативния комитет и запитаха защо досега никой не го е използвал. Причината според тях е че чрез него не може да се обслужват частни или лични интереси.

„В лицето на този екип българската олигархия си намери майстора", заяви Румен Дечев.

Проф. Николай Василев запита не е ли по-разумно човек да повярва на биографията, а не на обещанията. Той заяви, че със своята биография е доказал, че ще изпълни обещанията, които поема.

Василев посочи, че най-важно е посланията му да стигнат до българските избиратели и те да повярват в тях. Ако това се случи, по думите му, резултатът ще бъде изненадващ за всички социологически агенции, които не са включвали тази кандидат-президентска двойка в проучванията си за процента на доверие досега.

„От живота повече нищо не искам. Имам си всичко и няма да се кача, за да грабя", заяви проф. Василев и допълни че единственото което иска, е да работи за хората.

На въпрос на news.bg кои са въпросите, по които е необходимо да се проведе референдумq от Клуб 1 ноември отговориха, че този механизъм на властта трябва да се използва много разумно. Не трябва да се провежда референдум по въпроса дали е опасен АЕЦ „Козлодуй" и дали трябва да бъде затворен, тъй като за това решение е необходима експертна оценка.

Той обаче предложи други теми за референдум, като напр - Трябва ли да се одържавят чуждите монополи и какъв трябва да бъде начинът, по който да се потърси възмездие от всички, които ограбиха народа.

Проф. Василев изтъкна, че досега никой не е посегнал на хора като Цветелина Бориславова, Васил Божков, Гриша Ганчев, Валентин Златев и други подобни лица, за които не е ясно как са натрупали състоянията си.

Всички мръсотии ще ги вадя всеки ден, ако до мен достигне такава информация, заяви категорично проф. Василев.