На Червения площад започна военен парад по случай Деня на победата.

Тържественото изнасяне на знамето на Руската федерация и Знамето на Победата постави началото на военния парад на Червения площад в Москва по случай 66-ата годишнина от победата във Великата отечествена война, предаде ИТАР-ТАСС.

На централната трибуна застанаха президентът на Русия и върховен главнокомандващ въоръжените сили Дмитрий Медведев, министър-председателят Владимир Путин и други членове на държавното ръководство.

Оттам наблюдават парада ветерани от войната и представители на обществени организации, а също така многобройни гости от чужбина, сред които делегати от страните членки на антихитлеристката коалиция и Общността на независимите държави.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че дългът на настоящето поколение е да пази мира, постигнат в резултат на победата във Втората световна война.

Днешният ден е ден на доблест и на слава на народа, който отстоя своята страна и я спаси от нацизма", каза Медведев пред участниците в парада в чест на Деня на победата на Червения площад.

Президентът подчерта силата на духа и жертвоготовната на ветераните.
Президентът посочи, че и днес Русия дава своя принос за поддържането на мира и стабилността по света.

В слово на военния парад на Червения площад в Москва държавният глава отправи благодарност към ветераните.

"Днес отбелязваме най-свещения празник за нас и ви благодарим, загдето ни подарихте свободата!", каза той.

"Вие знаехте със сигурност за какво воювате и за какво са дали живота си вашите другари. Свободата на хората, достойнството на страната и покоят за родния дом - тези неща са скъпи за всекиго и ни правят единна и силна нация", заяви Дмитрий Медведев.