Държавният глава да върне закона за ратификацията на заема от 16 млрд. лева. Това поиска в писмо до президента Росен Плевнелиев лидерът на БСП Михаил Миков, съобщават от партията.

Припомняме, още вчера Миков обяви, че пише писмо до Плевнелиев с противоконституционните действия при гласуването на дълга. Според него не било редно президентът да заявява, че няма да наложи вето, както направи при вземането на дълг от 1 милиард лева от предишния кабинет.

В писмото си лидерът на червените изтъква, че липсват аргументи и обосновки как е определен размерът на заема, както и за какво ще бъде изразходван. Според него били станали явни противоречията между закона за ратифициране и Закона за държавния бюджет, който не предвижда тегленето на заеми в тези размери.

Михаил Миков аргументира това си твърдение с обяснението, че ратификационният закон противоречи на Основния закон, защото с международното споразумение отсега се задават съществени параметри в законите за държавния бюджет, които предстои да се приемат за 2016 г. и 2017 г.

Миков иска да разбере дали подобен заем изобщо е необходим в този размер, както и дали той стимулира икономиката или я обрича на многогодишна стагнация. Той е убеден, че най-непродуктивният начин да се бориш с дефицит е да го покриеш със заеми.

Според лидера на столетницата при липсата на прозрачност, мотиви и аргументи за законопроекта, единственото, което консолидирало мнозинството, подкрепило законопроекта, остава стремежът за усвояване на непосилната за икономиката на България сума от 16 млрд. лева.

„Сигурен съм, че като президент, загрижен за бъдещето на държавата си, като стожер на законността, а и като специалист по лихвени пазари, вие ще разберете и нашата гледна точка, независимо от публично изразената ви априорна нагласа за противното. Вие вече сте демонстрирали тази ваша загриженост, когато през 2013 г. върнахте за ново обсъждане закона за кредит за рефинансиране на стари задължения в размер на 1 млрд. лв.", обръща се към Плевнелиев Михаил Миков.

Той смята, че отказът на държавния глава да върне за ново разглеждане заема от 16 млрд. лв. или е прибързан, или е комплексно преосмисляне на отношението му към новите заеми, което „еволюира от крайно консервативно преди година, до радикално либерално с нюанси на авантюристичност напоследък".

Михаил Миков призовава Превнелиев в синхрон с разбиранията си за ограничаване на задкулисните уговорки и безпринципни коалиции, да се възползва от законовото си право и да върне ратификацията. Социалистът предупреждава, че ако президентът не стори това, столетницата ще бъде изправена пред единствената друга възможност, а именно да сезира Конституционния съд или да се обърне към Борисов, за да наложи той нововъведения институт на „премиерското" вето.

В писмото си Миков изтъква още, че възнамерява да запознае и европейските партньори на страната ни със ситуацията, свързана със заема от 16 млрд. лева.