цезий Ден след като гръмна скандала с откраднатите радиокативни нивомери от "Кремиковци" се разбра, че уред пепеломер с вградени източници на йонизиращо лъчение е бил откраднат и от цех на ТЕЦ “Бобов дол”. Това съобщиха този сутрин от РДВР – Кюстендил.

Кражбата е станала в периода между 18 ноември, когато е правена проверка в цеха и уредът е бил там, и 5 декември. Сигналът, че апаратът липсва е бил подаден в служба “Опасни средства” в РДВР вчера - 5 декември, в 17.15 часа.

Двата източника на лъчение са цезий 137 и америций 241. Те са в отделени контейнери с размери 300 на 280 милиметра, тежащи по 45 килограма всеки.

Изчезналият датчик е бил монтиран на транспортна лента в ТЕЦ-а, измервал е количество въглища, съдържание на пепел и влага.

По случая работи РПУ – Бобов дол, уведомена е и служба “Контрол на опасните средства” към Дирекцията на Национална служба “Полиция”. Най-елементарната версия като причина за кражбата е, че обвивката на датчика може да бъде предадена за вторични суровини, защото е достатъчно тежка, заяви директорът на ТЕЦ-а Георги Димитров. Той допълни, че приборът е опасен за този, който го пипа с ръце.



Кражбата в Кремиковци:



Сигнал от “Кремиковци” за кражба на два източника за йонизиращо лъчение е постъпил в аварийния център на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

КОМЕНТАР на Агенцията за ядрено регулиране

Източниците са били монтирани в нивомери, които се използват за контрол на нивото на запълване. Липсващите източници – цезий 137, са демонтирани и откраднати без защитните контейнери, се уточнява още в съобщението на АЯР.

Агенцията предупреждава, че притежаването на източника създава сериозен риск за здравето на извършителя на кражбата. При директен допир и контакт с източника може да се получат радиционни увреждания.

От "Кремиковци" заявиха за news.bg, че квалифицират това деяние като посегателство, за което своевременно да уведомили АЯР и МВР. От комбината подчертаха, че следствието е поето изяло от Агенцията за ядрено регулиране.

В късния следобед от МВР съобщиха, че все още няма заловени по случая. Според дежурния от вътрешното министерство най-вероятно по случая работи СДВР.