Турското правителство е отказало проверка на инспектори по безопасността в каменовъглената мина край град Сома, при взрив в която вчера загинаха най-малко 238 души, а близо 800 останаха блокирани в подземните галерии, съобщава „Хюриет Дейли Нюз”.

От турската Републиканска народна партия публикуваха документи, според които миналата година те са внесли искане за проверка на съоръжението, но само преди три седмици то е срещнало категоричен отказ.

В големите градове на страната вече започнаха протести срещу престъпното безхаберие на властите. В социалните мрежи се появиха снимки на десетки млади хора, предимно студенти, легнали „мъртви” в подлези на метрото в Истанбул.
Утре повечето големи синдикални организации в страната ще мобилизират членовете си и ще излязат на протести с искания за по-добри условия на труд.

Все още няма отговор на обвиненията от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Ердоган, който по-рано днес обяви тридневен национален траур в памет на жертвите на трагедията.