Русия е готова да работи с партньорите си на базата на консенсус. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин пред Общото събрание на ООН, което отбелязва 70 години от създаването на организацията.

В началото на обръщението си Путин, който не е говорил пред световната организация от около 10 години, обърна внимание на Втората световна война и създаването на ООН.

Според руския лидер 70-годишнината от създаването на ООН е добър момент да се направи преглед на историята на организацията и да се поговори за бъдещето й.

През 1945 година страните, които победиха нацистите се обединиха, за да приемат ключови принципи на международния ред. Те се срещнаха в Ялта. Ялтенската система, която беше оформена след Втората световна война, беше родена с цената на милиони човешки живота и две световни войни, каза руският президент Путин.

Руският държавен глава нападна доминацията на САЩ, но не спомена конкретно държавата - „Мисията на ООН е да търси и постигне компромис. Но един център на доминация се появи след края на Студената война".

Путин поясни, че „светът се променя" и че ООН трябва да се адаптира към тази „естествена трансформация".

Трябва да бъдем водени от общи ценности, а не от амбиции", каза той, допълвайки: „Ние сме различни и трябва да уважаваме това".

Никой не е длъжен да се адаптира към един модел на развитие, признат веднъж от някой си за единствено правилен.

„Изключително опасни" са опитите за подкопаване на ООН, поясни Путин и добави, че има опасност светът да бъде доминиран от егоизъм, а не от колективна работа.

„Истинските независими държави ще бъдат заменени от прокурори и екстериториален контрол", заяви той.

Владимир Путин се оплака от износа на „така наречените демократични революции". Това води до насилие, бедност и социален безпорядък. Никой не го е грижа за човешките права, изтъкна Путин и заклейми политики, които се базират на „изключителност и безнаказаност", намеквайки отново за действията на САЩ.

Президентът на Русия особено остро коментира темата за „легитимността на държавната власт". Не трябва да се играе и манипулира с думите. В международното право всеки термин трябва да бъде прозрачен, разбираем, трябва да има единно разбиране и единно разбираеми критерии, подчертава президентът на Русия.

„Съветският експеримент да изнася своята идеология често водеше до трагични последствия. Не трябва да повтаряме този опит. Осъзнавате ли сега какво сте направили?", попита Путин тези, които се опитват да „изнасят революции" в света след Студената война.

Руският президент предложи създаване на международна антитерористична коалиция. Според него „огромна грешка" е да не се сътрудничи със сирийското правителство.

„Трябва най-накрая да признаем, че никой не се бори срещу „Ислямска държава" освен президентът Башар Асад и кюрдското опълчение в Сирия", каза той.

По думите му „Ислямска държава" не се е появила от нищото. Беше създадена от Запада като инструмент срещу нежелани светски режими, категоричен е той.

Предложената от Путин широка международна антитерористична коалиция е оприличавана от Москва като антихитлеристка коалиция.

„Мюсюлманските страни трябва да играят решаваща роля в тази коалиция. Така наречената „Ислямска държава" изопачава хуманистичната природа на Исляма", убеден е Владимир Путин.

Според него „Ислямска държава" е започнала да се разраства след инвазията на САЩ в Ирак. Сега активно се разширява в други региони. Ситуацията е повече от опасна, предупреди той. По думите му Русия скоро ще организира министерска среща за анализ на заплахите в Близкия изток.

Трябва да има координация между силите срещу „Ислямска държава", базирана на принципите на ООН. Ако това бъде постигнато, няма да има нужда от бежански лагери. Сега има „огромна и трагична миграция на хора", Това е тежък урок за всички нас, включително за Европа, продължи руският лидер.

Решението според него е да се възстанови държавността, да се подсили режимът на Асад. Няма алтернатива, смята той.

Путин отново се оплака по отношение разширяването на НАТО. Според него логиката на конфронтацията е довела до сегашната криза в Украйна. По думите му „военен преврат", координиран отвън, е довел до гражданска война в Украйна.

Изпълнението на споразуменията от Минск е съществено важно за постигане на мир в раздираната от война Украйна, убеден е Путин.

Руският президент коментира, че наложените от ЕС и САЩ санкции отразяват „растящия икономически егоизъм".

Путин вярва, че ООН има потенциал да избегне световен конфликт. „Убеден съм, че ако работим заедно, ние ще направим света по-стабилен и безопасен", добави Владимир Путин.

По време на обръщението на Путин в залата нямаше високопоставен представител на САЩ, а руският външен министър Сергей Лавров е присъствал на речта на Барак Обама, отбелязват руски медии.

Украинската делегация напусна залата преди речта на Путин.

В същото време други украинци разпънаха украинския флаг от битката за Иловайск през август 2014 година, когато бяха убити няколкостотин украински войници. Показаното от тях знаме е окъсано.