Националният ръководител, отговорен за средствата от ЕС, Димитър Ивановски спря финансирането на 10 проекта по ФАР с бенефициент Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ) и управлявани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Стойността им е 88,4 млн. евро, като решението е в резултат на получения на 16 юни т. г. окончателен доклад от KPMG България за извършения одит във ФРПИ.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева препоръча на министъра на финансите Пламен Орешарски да предприеме незабавни действия за предоставяне на документа на прокуратурата.

Докладът на KPMG за ФРПИ вече е в прокуратурата

В писмо до заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев, който е ръководител на програма ФАР в МРРБ, Димитър Ивановски задължава МРРБ да намери механизми за финансиране на проектите, така че да не спира реалното им изпълнение и да се съблюдават всички правила за инженерно-технически контрол.

Преустановено е финансирането на следните проекти:

  • „Рехабилитация и частична реконструкция на път II-19 участък Симитли - Разлог - Садово"
  • „Рехабилитация и частична реконструкция на път II-19 Разлог - Банско - Гоце Делчев - Садово"
  • „Строителство на втора тръба на тунел при км 327 на път Е79 (околовръстен път на гр. Дупница"
  • "Строителство на подходен път до ГКПП Рудозем на границата между Република България и Република Гърция"
  • „Строителство на път II-80/E-85/ от Ново село до магистрала Марица, км 0+000 до км 3+490"
  • „Рехабилитация на път II-34 Плевен - Никопол"
  • „Път I-9 - строителство на път Малко Търново - ГКПП с Турция, вкл. околовръстен път на Малко Търново"
  • „Рехабилитация на път II-86 Соколовци-Смолян-Средногорци"
  • „Повишаване на безопасността на път E 79, Дупница - Кулата, от км 333+168 до км 429+268"
  • „Рехабилитация на път II-81 от Монтана до Лом".

В доклада на KPMG се посочва, че въз основа на констатациите си, одиторът е стигнал до извода, че не съществуват ясни доказателства за това как ФРПИ гарантира ефективното и ефикасното управление на проектите по отношение на отговорностите си в тръжните процедури и извършване на плащанията.

Освен това са изтъкнати и други съществени аргументи, които според одитора са „база за отказ от мнение".

В частта за проверка за наличието на конфликт на интереси по програма ФАР към ФРПИ одиторите описват ситуации, свързани с потенциални конфликти на интереси.


Днес при вицепремиера Меглена Плугчиева бяха главният прокурор Велчев, шефът на ДАНС Сертов, министрите на финансите, вътрешните работи и правосъдието.
Те обсъдиха възможностите за засилване на сътрудничеството с Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и повишаване на контрола при усвояване на средствата от ЕС.
Стана ясно, че в сътрудничество с генералния директор на ОЛАФ се планира през този месец да започне обучение на служителите в изпълнителните агенции по ФАР, както и на звената за управление на проектите.