Студентите протестираха пред Министерството на образованието срещу неколкократните орязвания на бюджетите на висшите училища, съобщава БиТиВи.

Протестът е под надслов „Образованието - приоритет на дела, не на думи". Той е организиран от студентска група „Инициатива срещу орязване на парите за образование".

Участниците разпространиха декларация, в която оспорват предприетите три поредни съкращения на бюджетите на държавните висши училища, извършени в рамките на една година - от август 2009 г. и от април и август 2010 г.

Припомняме, по време на ректорски съвет в УНСС стана ясно, че не са предвидени пари за новоприетите близо 16 хиляди студента през новата учебна година.

Студентите се оплакват, че резултатът от финансовата политика на страната и орязването на бюджетите на висшите училища се отразява с най-голяма сила върху тях.

През изминалата година са намалени стипендиите им, студентите на СУ „Свети Климент Охридски" няколко месеца живяха без топла вода в общежитията, заради неплатените сметки за парно към "Топлофикация", прекратени са практиките по специалности.

Бъдещите висшисти искат на първо място да се преосмисли цялостната политика на образованието, да се запази субсидирането на университетите и възможно най-скоро да им се преведат необходимите средства.

Най-вероятно НАТФИЗ и Художествената академия ще излязат в дървена ваканция от декември. СУ ще протестира в Деня на народните будители - 1 ноември.

Със задоволително финансиране са единствено военните университети.

По-рано днес образователният министър Сергей Игнатов заяви, че няма субективизъм при разпределяне на средствата за университетите