Националният център по наркомании се оказа една неработеща структура във вида, в който е. Този център няма да бъде закрит. Той ще мине в структурата на Националния център по опазване на общественото здраве. Това обяви министърът на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от БНР.

Остават всички програми, консултативните съвети. Функцията няма да се промени. Сменя се мястото, от което ще се ръководи този център, каза министърът. Андреева отбеляза, че се оказва, че последните 5 години държавата не е контролирала работата на този център и на програмите.

„Докладът от проверката е качен на сайта на Министерство на здравеопазването. Ще видите там повече от стряскащи констатации и резултати. Този доклад, разбира се, ще бъде връчен и на прокуратурата, защото там има много тежки нарушения", подчерта министърът.

В момента в НЗОК има финансов ресурс, за да изплати тя дейността на лечебните заведения. Ако има забавяне, отговорът защо е това забавяне трябва да се даде от НЗОК, коментира здравната министърка Таня Андреева. Според нея искането за актуализация на бюджета на НЗОК с 328 милиона лева е завишено, защото това е прогноза за дефицит. Това не е дефицит, който вече е реализиран и има нужда от спешна актуализация, за да бъде набавен този ресурс и да се разплащаме на лечебните заведения, категорична е Андреева.

Тя смята, че трябва да се прецени какъв би бил дефицитът към края на годината. „Чакаме становище от Министерство на финансите. Утре ще го обсъдим на ръководство в Министерство на здравеопазването и с Надзорния съвет на Касата и след това ще внесем отново целия пакет от документи в Министерски съвет", добави Андреева.

Министърът изтъкна, че предложението за промяна в правилника за работа на Фонда за лечение на деца е качено за обществено обсъждане в сайта на Министерство на здравеопазването.

В предложенията никъде не се заличава Общественият съвет. Прави се едно разделяне на тази голяма група от хора - 17 души е Общественият съвет, в който има и лекари, и обществени личности, медии, представители на неправителствени организации. Това разделяне се прави с една-единствена цел. Експертите, тоест лекарите, да разглеждат медицинските досиета, за да няма забавяне", обясни Андреева. Тя подчерта, че Общественият съвет остава в своите функции да контролира, да изисква всякаква информация - и финансова, и медицинска.