Вътрешният министър Цветан Цветанов разсърди лидера на НДСВ Христина Христова със свое изказване на форум, организиран от „Прозрачност без граници" във връзка с изминалите президентски и местни избори.

Коментирайки прозрачността и почтеността в изборния процес, Цветанов се отклони леко от темата, изтъквайки как на президентските избори Меглена Кунева е постигнала висок резултат и че се опитва да стане бъдещ политически фактор, но НДСВ, чийто представител е била, вече ги няма.

Това стана повод за острата реакция от страна на Христина Христова, която препоръча на Цветанов да не бърза да плаче за НДСВ и да не забравя, че и той е бил в листите й.

Не плачете за НДСВ, г-н Цветанов, обърна се към него Христова. Когато говорите срещу НДСВ, не забравяйте, че ако не беше работата на колегите в Благоевград, където бяхте в листата на НДСВ на изборите 2005 г., никой нямаше да знае кой сте.
Щом казвате, че в 2003 г., НДСВ е нямало партиен живот, защо се включихте в листите на партията през 2005, попита още Христова.

По-късно в почивката на конференцията Цветанов поясни пред журналисти, че е споменал Кунева, защото всички политически проекти, които се появяват са на базата на определени авторитети в обществото.

Като друг пример той даде формацията ГЕРБ.
ГЕРБ имаха лидер, който получи обществена подкрепа в период, когато не беше нито премиер, нито някакъв фактор в държавата. Беше един държавен служител и един главен секретар на МВР, но оценката на обществото даде възможност да се работи по създаването на един политически проект", добави Цветанов.

Запитан дали няма промяна в отношението на ГЕРБ към Кунева и дали не я възприемат като потенциален коалиционен партньор Цветанов заяви, че винаги трябва да се отчитат реалностите и подчерта, че Кунева е получила обществена подкрепа на президентските избори и сега според социологическите агенции също има сериозна подкрепа.

Направих аналогията с нейната предишна формация НДСВ, защото в момента не може да бъде засечено присъствието на НДСВ, но може да бъде засечено присъствието на един представител на НСДВ, който в момента иска да позиционира нов политически субект в политическото пространство на България, обясни още Цветанов.

Зам.- министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който по време на изборите беше изпълняващ длъжността министър на вътрешните работи изтъкна, че още в началото на миналата година била разработена методика за работата по престъпленията срещу избирателното право.
Били обучение по двама служители на МВР от всяка областна дирекция.

Той категорично заяви :"Не е имало случай българската полиция да не е реагирала на престъпление срещу избирателното право" и изтъкна още, че органите на МВР са имали много добро взаимодействие с прокуратурата.

Критичният тон на Христина Христова бе продължен и от Георги Пирински, който настоя да не се измества темата на дискусията и припомни оценките за изборите на ОССЕ, а също това, че управляващите заеха позиция и на организатори на изборите, а вътрешният министър беше председател на предизборен щаб.

Ако това не е конфликт на интереси, аз не знам по-фрапантен случай, коментира Пирински и подчерта, че е неестествено той да обикаля страната, в качеството си на вицепремиер и министър на вътрешните работи.