Дадена е една седмица срок на образователния министър Сергей Игнатов да отговори на констатациите за корупция във Фонд „Научни изследвания".

Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков след среща при премиера по този проблем, на която присъстваха и представители на учените, а също и главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

На срещата обаче не присъства самият Сергей Игнатов и Симеон Дянков поясни, че такова е било желанието на премиера.

Стана ясно още, че управителят на фонда Христо Петров вече е подал оставка.

Дянков уточни, че е излязъл доклада на инспектората на МС, който проведе проверка във фонда и каза, че очаква министърът до края на седмицата да отговори на констатациите и препоръките и че следващия вторник ще има последваща среща при премиера, на която ще се прецени дали предлаганите мерки за решаване на проблема са достатъчни.

„Министър Игнатов търпи критики, но законът във ФНИ в сегашния му вид не позволява достатъчно контрол нито на министерството, нито на министъра, нито на другите органи", каза Симеон Дянков.
По думите му основният проблем е в многото дупки, които този закон позволява.

Дянков съобщи, че в доклада от проверката има над 60 препоръки и тревожни констатации като неправомерно назначаване на хора. Има и конкретни препоръки за провеждане на конкурсите.

Дянков отказа повече конкретика, като обясни, че първо трябва да се изчакат отговорите на министъра и чак тогава - след около седмица - докладът ще бъде публикуван.

Виктор Атанасов, който организира два протеста срещу корупцията във фонда, каза, че премиерът е информиран със списък от препоръки за конкретни действия.
Той посочи, че учените са възнамерявали в сряда да проведат пореден протест, но тъй като получили уверения от премиера, че се предприемат мерки и освен това разбрали, че  Христо Петров вече е подал оставка, съобщи, че учените ще отложат протеста.

Член кореспондент Емил Хорозов, бивш управител на фонда, каза, че в доклада много от проблемите са разнищени. „Не замазани, а разнищени", подчерта той.

Христо Лафчиев каза, че докладът е изключително черен, с корупционни практики, с административни нарушения. По думите му положението е много тежко и корупцията е много сериозна. Той потвърди, че учените в следващите 10 дни няма да протестират, за да дадат време на премиера да предприеме действия.

Тони Спасов от Софийския университет заяви след срещата, че нарушенията във фонда са такива, че един министър би следвало да си подаде оставката.
„В България оставки не се подават лесно за разлика от други страни. Аз на негово място бих подал", каза той и добави, че премиерът Борисов е изразил готовност да реши проблема до край и българските учени да бъдат удовлетворени, че и малкото пари, които се отделят за наука се разпределят по ясен принцип и прозрачно.

Според Тони Спасов шефът на фонда Рангел Гюров също ще се раздели с поста си.

Припомняме, скандалите започнаха по повод последната сесия на фонда, когато бяха раздадени милиони на съмнителни научни проекти.