След Меглена Кунева, и Светльо Витков от партия „Глас народен" се запозна с приоритетите на номинирания за премиер от БСП Пламен Орешарски.

Ден преди новият кабинет да се гласува в парламента, той и соцлидерът Сергей Станишев поканиха на среща в Народното събрание представители на България на гражданите, ВМРО, Атака и Глас народен.

И след тази среща БСП получи обещанието, че имат стабилен коректив по време на управлението си.

Пред Витков Орешарски повтори трите групи мерки, които те са разчертали в краткосрочен и дългосрочен план. Той обеща, че ще подпомогнат семейните бюджети, ще работят за насърчаване на малкия и с реден бизнес.

Ще се стремим не само сега, но и в евентуален бъдещ мандат да дискутираме със структурите на гражданското общество, подчерта Орешарски и добави: Възнамеряваме да засилим регулаторната и координираща роля на държавата, успоредно със създаване на по-добри условия за предприемчивост на всички български граждани.
Давам си сметка, че вие сте опозиционна партия, разчитам на критичност, подчерта още той.

От своя страна Светльо Витков поясни, че тяхната програма всъщност е гласът на улицата и като такива ще защитават техните интереси, права и каузи.

В основна тема на срещата се превърна темата за образованието и реформата в тази област.

Николай Николов изтъкна, че по време на криза умните хора съветват да се инвестира в образование. У нас обаче вече 13 години у „битува идиотската представа, че реформа се прави само с пари."
Имаме съвършено конкретно програма и сме в състояние много яростно да отстояваме тази позиция, отсече Николов.

Пламен Орешарски призна, че в тази област има доста деформации. Той е категоричен, че образованието трябва бъде приближено към практиката.
По думите му, и самият учебен процес е нуждае от ново преформулиране, от приближаване към практиката. Според него трябва да се започне не от първи клас, а още от детската градина, за да имаме положителни резултати.

В разговора се включи и червеният лидер Станишев. Като основен приоритет той нареди възстановяване на диалога с гражданите.
Ще водим разговори с други партии и след изборите. Идеи, които са добри и работещи са добре дошли, особено, когато става дума за идеи, които не изискват финансов ресурс, защото той сега е изключително оскъден, подчерта той.

Той очаква кабинетът „Орешарски" да каже цялата истина за състоянието на държавата, за да може хората да знаят какво се случва.

По темата за образованието, Станишев потвърди, че именно това е един от първите проблеми, с които ще се занимаят новите управляващи.
По думите му, държавата трябва да се подготви много добре за първия учебен ден, особено по отношение на първокласниците: „Всеки първокласник трябва да започне своето училище по един достоен начин, за да го запомни с добро. За целта трябва да има облекло, обувки и с това държавата трябва да се справи."

Приоритет за новия кабинет и за БСП е публичното образование. Според Станишев има много какво да се желае и по отношение на съдържанието.
Притеснително за него е, че до голяма степен в училището е загубен елементът на възпитание.

След като преминаха през темата за образованието, от „Глас народен" засегнаха и въпроса за банковия картел и въпроса за лустрацията.
По последната тема Станишев обясни, че не подкрепят лустрацията. Коя държава си открива разузнаването, запита той.

Ние сме съгласни с казано от вас, без последното разбра се, подчерта Светльо Витков. В заключение той се закани, че ще бъдат коректив и „обеща" градивна критика.