Франция и Великобритания призоваха за продължаване на операцията в Либия.

Това стана на срещата на върха на външните министри на страните от НАТО, която се провежда в Берлин. Основният обсъждан въпрос на двудневната среща е ситуацията в Либия.

Според Франция и Великобритания НАТО носи отговорността за буксуването в либийската война, двете държави настояват за по-крути нападения срещу позициите на Кадафи.

Обект на критики е и сдържаността на Германия.

От своя страна американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че страните от НАТО са единни по отношение на това, че Кадафи трябва да си ходи.

Въпреки че алиансът е съгласен, че Кадафи трябва да бъде свален, той е в противоречие как да стане това.

Едно от предложенията дойде от Италия. Страната призовава западните сили да осигурят оръжия на бунтовници.

Франция заяви, че  НАТО не прави достатъчно и по време на срещата призова за по-силни, по-ефективни, по-бързи действия.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен подчерта, че трябва да бъде намерено политическо решение на кризата в Либия, но потвърди, че военната кампания е необходима.

НАТО ще продължи да изпълнява своята роля в усилията на международната общност, докато либийският режим спре атаките срещу собственото си население", каза Расмусен.

В същото време генералният секретар на Алианса посочи, че военната сила само би помогнала за създаването на условия за евентуалното политическо решение на кризата.

По-рано руският президент Дмитрий Медведев на срещата на БРИКС заяви, че продължава да счита за правилно решението да не гласуват против резолюцията на ООН за Либия, но назова действията на коалиция „превишени".