Досега Франция и Италия транспортираха по вода стотици европейски граждани до Кипър, очаква се евакуирането на чужденци да продължи по въздух, вода и по суша до сирийската граница, предаде БиБиСи.

Тази сутрин пътнически кораб, нает от френските власти, пристигна в кипърското пристанище Ларнака с 900 европейци на борда, като предизвика разочарование у властите, които очакваха да бъде изпълнен капацитетът на плавателния съд от около 1200 пътници, предаде Хаарец. Корабът обаче трябвало да потегли по-рано поради опасения за сигурността.
Снощи около 400 души бяха транспортирани до острова с италиански кораб.

В същото време британски военни кораби се готвят да евакуират близо 12 000 британци и още 10 000 души с двойно британско-ливанско гражданство до Кипър.

Американски военни хеликоптери вече започнаха да евакуират американци от Ливан.
Освен това се очаква десетки хиляди американци да напуснат страната с кораб, ескортиран от ВВС.

Канадското правителство също е наело плавателни съдове за евакуирането на своите граждани, а шведски дипломати в Кипър съобщиха, че кораб с капацитет от 1600 пътници е отплавал от острова за Бейрут. Очаква се корабът да пристигне в Бейрут този следобед, той ще качи на борда шведски, гръцки и други европейски граждани.

Междувременно Израел отхвърли молбата на австралийските власти за временно прекратяване на ударите, за да могат чужденците безопасно да напуснат Ливан, предаде вестник Хаарец, като се позова на австралийски източници.