Анализът на финансовото състояние на пенсионните фондове не цели разклащане на системата. Това стана ясно от коментара на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин преди днешния парламентарен контрол.

Следващият вторник, когато редовно се обсъжда пенсионната реформа, ще се обсъждат и фондовете съвместно със социалните партньори, депутати, като са поканени и представители на пенсионните дружества.

Не може да се говори за случки, подобни на КТБ", отговори той в отговор на въпрос дали ще се повтори случая КТБ и с пенсионните дружества, каквито коментари се чуват.

Според Калфин, тъй като хората имат очаквания към частните пенсионни фондове, че ще получават по-високи пенсии, затова трябвало да има повече информация за състоянието им и как ще гарантират висока доходност на пенсионните вложения.

Решението за начина, по който гражданите ще отделят пари за пенсиите си е достатъчно важно, затова и съсредоточаването в момента е върху качеството, а не върху бързината на прилагането на едно решение.

По този начин по-късно социалният министър Ивайло Калфин отговори на въпроса на депутата от БСП Мая Манолова, свързан с това, че в момента, тя, като осигуряващ се, не би могла да прехвърли средствата от индивидуалната си партида от частен фонд към ДОО, както пише в закона.

Ивайло Калфин твърдо защити принципната възможност гражданите да имат право на избор. Въпреки че законът, приет през декември месец, не е подкрепян от парламентарните групи от коалиционното правителство, а от ДПС, принципът на идеята за избор е важна и тя трябва да бъде разработена. Затова и в момента се работи върху детайлното законодателство.

В момента върви обсъждане на законодателството в тази сфера - това става публично, публикувано е и на страницата на Министерството на финансите, още не е влязло в парламента, предстоят разговори в Съвета за тристранно сътрудничество и в други формати. Министър Ивайло Калфин подчерта, че се променя начинът, а не съдържанието на пенсионната система.