Финансовият министър Симеон Дянков няма да отмени ветото си за 30 милионния заем, който Пловдив поиска от ЕБВР, за да бъдат ремонтирани малките улици в града.

Това стана ясно след приключилата късно снощи среща между него, кмета Славчо Атанасов и пловдивските депутати от "Коалиция за България" Петър Мутафчиев и Захари Георгиев.
Кметът на Пловдив е запознал вицепремиера с икономическата обосновка на проекта.

Финансовият министър Дянков е почертал, че в качеството му на гуверньор в ЕБВР за Република България е длъжен да дава становище по всеки един проект, който международната институция финансира у нас.

Затова категорично не може да се говори за намеса на изпълнителната власт в работата на местните власти по отношение на възможностите за финансиране на проекти със средства от ЕБВР", категоричен е Дянков.

Според министъра, не би следвало данъкоплатците да стават длъжници по допълнителен заем, без да бъдат изготвени експертни становища относно евентуално припокриване на дейностите, за които общината търси кредит с други средства за подобряване на инфраструктурата, които ще бъдат осигурени безвъзмездно за пловдивчани по програмата на ЕС JASPERS.

Славчо Атанасов е предложил среща на експертно ниво с представители на министерството, на общината и на ЕБВР, които са участвали в работата по проекта, но Симеон Дянков не е приел тази идея.

Припомняме, конфликтът между община Пловдив и финансовия министър избухна преди два дни, след получаването на първото писмо на Симеон Дянков в общината, с което се дава отрицателно становище за проекта.

На срещата вчера Дянков и Атанасов са дискутирали и темата за парите, които държавата дължи за приемането на софийските бали с боклук на сметището край Цалапица. Според финансовият министър за разсрочено плащане ще се мисли след актуализацията на бюджета.