Американското списание „Time" обяви, че основателят на Уикилийкс - Джулиан Асандж, заема първа позиция в класацията „Човек на годината."

Официално резултатите ще бъдат оповестени на 15 декември. Дотогава от списанието отказват да коментират подробности, свързани със самото събитие. Асандж вече се е появявал на корицата на списанието, а също така беше публикувано и интервю с него, което редакцията провела по Skype.

Според данните за Асандж са гласували 314 хиляди души. На второ място останал турският премиер Реджеп Таийп Ердоган с 214 хиляди гласа, а на трето място е скандалната певица Лейди Гага със 190 хиляди гласа, съобщава lenta.ru.

Името на Джулиан Асандж нашумя особено след скандалните публикации на Уикилийкс от края на месец ноември, когато бяха оповестени 250 хиляди документа на американски дипломати. Преди това пък на скандалния сайт бяха поместени материали за въоръжените конфликти в Афганистан и Ирак.

Припомняме, вчера Джулан Асандж беше арестуван от лондонските полицаи, след като отишъл и сам се предал. Той бе издирван за изнасилване и сексуален тормоз на две жени в Швеция. Съдът отказа да го пусне под парична гаранция от 300 хиляди долара и така той ще остане в ареста до 14 декември, за когато е насрочено следващото заседание.

„Титлата" „Човек на годината" списанието присъжда на лица (в това число и група от лица, идеи и дела), които са имали огромно влияние върху събитията, протичащи през текущата година. През 2009 година победител бе председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. През 2008 година първенец бе американският президент Барак Обама, а преди това - Владимир Путин.

По принцип носител на „Човек на годината" не е задължително да бъде връчено на „положителен" герой. Така, на обложката на списанието се появили Адолф Хитлер и Йосиф Сталин.