Президентът на Йемен Али Абдал Салех обяви въвеждането на извънредно положение в страната. По-рано за подобно решение се обяви и Националният съвет по отбраната.

Антиправителствените демонстрации в Йемен започнаха в началото на месец февруари. Протестиращите настояват за оставката на президента Али Абдал Салех, който заема поста от 1978 година насам.

По-рано днес поне 30 демонстранти бяха убити, а десетки пострадаха, след като силите за сигурност откриха огън по протест в столицата Сана. Днешните протести започнаха веднага след петъчната молитва, като основното искане е да бъде прекратен режима на подкрепяния от САЩ Али Абдула Салех.

В събота над 10 демонстранти бяха убити при сблъсъци на територията на Йемен, а броят на загиналите и ранените от началото на протестите през февруари е изключително голям, като пострадалите са хиляди. Салех заяви, че ще се оттегли през 2013г., но дотогава ще защитава 32-годсишния си режим „до последната капка кръв".

След днешните сблъсъци опозицията в страната заяви, че вече няма начин да се стигне до взаимно разбирателство с правителството.

"Осъждаме тези престъпления", каза Ясин Номан, ротационен председател на широката опозиционната група в Йемен. Той поиска от президента Али Абдула Салех да се оттегли.

"Вече няма възможност за взаимно разбирателство с този режим и той няма друг избор, освен да предаде властта на народа", каза опозиционният лидер.