Германските власти са знаели рисковете за пътническите полети над Източна Украйна преди да бъде свален полет MH17 на Malaysia Airlines миналата година, но не са информирали самолетните компании, съобщава местна медия.

Дипломатически документ на външното министерство на Германия от няколко дни преди катастрофата е предупредил, че ситуацията в Източна Украйна е „обезпокоителна и че транспортен самолет е бил свален в същия район на повече от 6 хиляди метра височина, но никога не е уведомено транспортното министерство и самолетните компании", пише вестник Zuddeutsche Zeitung.

Външното министерство, позовавайки се на авиационни експерти, отбелязало, че е използвано специално оръжие за сваляне на самолет на такава височина.

Разследващите все още се опитват да установят кой е отговорен за сваления „Боинг" 777 в Донецкия регион миналата година. Тогава загинаха всички 298 души на борда.

В деня на полет MH17 „три самолета на „Луфтханза" също са прелитали над района, един само 20 минути преди полет MH17", отбелязва германската медия.

Германското външно ведомство не е коментирало изтеклата информация, а транспортното министерство каза пред вестника, че правителството не е информирало за нарастваща заплаха над гражданската авиация над украинска територия преди инцидента.

По-рано този месец Холандия публикува 569 документа, свързани с катастрофата, но 147 остават класифицирани.