Няма увеличение на криминогенната обстановка заради бежанския натиск. Това стана ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева по време на парламентарния контрол, с които се опита да успокои притесненията на Атака.
Тя увери, че ще се ускори изграждането на оградата по границата с Турция.

Кунева обясни, че е заварила хаос по отношение на държавната политика за интеграция на бежанците. Имало три различни стратегии. Нямало кой да контролира изпълнението им, докато сега с тази задача се е заел Съветът по миграция към социалния министър Ивайло Калфин.
Предвиждали се и законодателни промени за интеграцията на бежанците. МТСП е основният фактор, без който не би могло да има успешна интеграция, обясни Меглена Кунева.

По-късно, в кулоарите на парламента, вицепремиерът добави, че тя и колегата й Ивайло Калфин председателстват съвместно Националния съвет по миграция и интеграция, защото искали да дадат знак колко е важно и колко много разчитат със съвместни усилия да се мобилизират включително и европейски средства за интегриране на бежанците. В някои райони това би създало и работни места, каза Меглена Кунева.

Правим проучване на всички възможности тези общини, които решат да предприемат крачка, свързана с интеграция на бежанци, да им бъде опростена онази част от съфинансирането, която те дължат по европейските проекти, обясни тя.

С малко над 60 % са заети бежанските центрове у нас. Над 2000 са свободните места в тях. При нужда имало готовност да се командироват служители на МВР на границата, но засега нямало такава необходимост. Няма нужда от екстремно назначаване на нови служители, каза Меглена Кунева. Тя успокои, че у нас се спасяват от войната майки с деца, а не терористи.

Криминогенната обстановка в страната не е нараснала заради присъствието на бежанци, увери тя.

Националистът Илиан Тодоров поиска пенсионирани служители на НРС, МВР и Военна информация да служат в центровете за настаняване на бежанци. Кризата с бежанците ни струва 400 милиона лева, изчислил е той. Превръщате държавата ни в ислямски халифат, обвини Тодоров управляващите.
Според него не трябва нелегалните имигранти да се представят като жертви, тъй като крадяли и колели.