Министър Игнатов имаше два пъти възможност на двете изслушвания в парламентарната комисия по образование 2011 и 2012 година да разбере простата истина, която му беше казвана не само от парламентарната комисия, а и от представителите на научната общност, които присъстваха на изслушването - че има проблеми във Фонд „Научни изследвания".

Това каза за news.bg председателят на парламентарната образователна комисия Огнян Стоичков в коментар за уволнението на министъра.

„Проблемът на министъра беше, че не видя, че има проблеми във фонда и затова явно е поискана неговата оставка от премиера", предположи Стоичков. Той отбеляза, че обикновено министрите вземат главата на своя по-малък началник. „Така правеше и продължава да прави и земеделският министър - от Калинка Илиева до последния случай за „Дюнигейт" - той никога не е информиран, а отдолу изпълнителният директор на горите си замина заради дюните на Несебър", добави Стоичков.

Той съобщи, че е поискал от Министерски съвет докладът за проверката на Инспектората във Фонд „Научни изследвания" и каза, че очаква до дни да се запознае с него, както и с възраженията от министерството на образованието, ако има такива.

Огнян Стоичков съобщи, че в петък ще отправи актуален парламентарен въпрос към финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков и уточни, че вече е депозирал питането си в парламента. Стоичков поясни, че Дянков е вицепремиер с ресор образование и че има свой представител в управителния съвет на Фонд „Научни изследвания".

Този представител не му ли е сигнализирал за тези многобройни нарушения, за които той днес говори. Някой не си е свършил работата и по линия на надзора от финансовото министерство. Всички процедури и по-важните решения са вземани с решение на Управителния съвет, в който е представителят на финансовия министър Дянков.
Този представител сигнализирал ли му е, докладвал ли му е за разхищение на бюджетни средства, ако има такива нарушения и министър Дянков какво е предприел през годините
", пита Стоичков. Той подчерта, че става въпрос за четири години, а не за месец-два и определи като нелепо и несъстоятелно да се търси вина и оправдание в закона.

Когато изхарчиха парите от фонда, законът беше добър, а сега, когато пари във фонда няма, законът изведнъж стана лош", добави Стоичков и каза, че би трябвало първо да се приложи законът такъв, какъвто е с цялата тежест и отговорност, както на конкретните изпълнители във фонда, така и на надзорниците.

Единият надзорник - образователният министър, вече си замина, но какво е направил другият надзорник - финансовият министър, след като това е в неговия ресор, настоява за отговор Стоичков.

„Той вчера „уволни" Станишев за изхарчени 18-20 милиона за референдума, а тук говорим за същите и по-големи суми. Той как ги е надзиравал?", добави Стоичков по адрес на Дянков.

За решаването на проблема според Стоичков не е достатъчно оставката на министър Игнатов, проблемите ще се решат, когато парите се върнат обратно във фонда, когато се назначи ръководство на фонда, което е компетентно, авторитетно, признато сред научната общност и когато бъде направена подзаконова и нормативна рамка, каквато закона за фонда изисква.

Стоичков подчерта, че законът е задължил изпълнителната власт да издаде правилници и наредби за дейността на Фонд „Научни изследвания", което не е направено. Министерски съвет и МОНМ можеха да ги издадат, а не да хвърлят сега проблематиката в пленарна зала с твърдението, че законът не е добър, убеден е Стоичков.

Шефът на просветната комисия изтъкна, че не само законът не е спазен, а и че също е нарушена стратегията за научните изследвания до 2020 година. В нея са посочени пет приоритетни области за финансиране и сред тях не фигурират педагогическите науки, а голяма част от проектите са спечелени от фирми и проекти в областта на педагогиката, посочи Стоичков и изрази недоумение това не го ли е видял вицепремиерът Дянков като ресор вицепремиер за образованието и науката.

"В случая новината е Игнатов, а аз питам къде е Дянков", добави Стоичков и подчерта: „Когато уволняваш депутати заради референдуми, погледни в своето министерство кой как ти е докладвал за тези милиони, които не са по-малко от дадените за референдума и които са изразходвани, а твоят представител в Управителния съвет на фонда как е гласувал, как е гласувал за избора на Рангел Гюров, как е гласувал за определените конкурсни сесии". Това са важните въпроси според председателя на образователната комисия.

Той каза още, че не би искал да се злоупотребява с професор Игнатов. „Не е почтено човек, който е паднал да се рита. Неговият проблем е, че не видя проблем във ФНИ. Иначе професор Игнатов да е жив и здрав, той е утвърден учен и ще продължи да се развива успешно в науката", изтъкна Стоичков.