Новият гръцки финансов министър Янис Варуфакис съобщи, че американската банка Lazard ще бъде съветник на финансовото министерство по въпросите на държавния дълг и управлението на бюджета.

Световните агенции цитират представител на Lazard, който заявява, че гръцкият дълг трябва да бъде намален с 50 процента.
Подчертава се съвпадението с мнението на бившия шеф на европейския клон на МВФ, който в писмо, публикувано от Financial Times, също предлага намаляване на дълга с 50 на сто, признавайки, че програмата за подкрепа е била основана на много оптимистични предположения за гръцката икономика.

Меркел изключи възможността за опрощаването на още дълг на Гърция
Още...

Lazard вече веднъж консултира правителството на Гърция по преструктурирането на дълга през 2012 година, известно като програмата PSI - „Участие на частния сектор".

Ново преструктуриране на дълга не само е необходимо, но и възможно, коментира Матийо Пингас, представител на банката.

По думите му от 320 млрд. евро дълг около 75 % са в държавния сектор. Според него може да се приложат комплекс от възможни решения, чрез които 50 % от тази сума - 100 млрд. от 200 млрд. евро, могат да бъдат намалени.

Това ще позволи на Гърция да постигне по-приемливо съотношение на дълг към БВП, примерно до 100-120 %, а не както е в момента - 170 %.