Кризата се задълбочава и придобива нови измерения. За това алармира лидерът на ДСБ Иван Костов.

По думите му увеличаването на износа и временното затихване на безработицата няма да пречупят тенденцията да не се събират бюджетните приходи.
Страната влиза в остра фискална криза", категоричен е Костов.

Според него България се нуждае от реформи, особено в сферите на здравеопазването и осигурителната система.

Иван Костов разкритикува и антикризисните мерки на кабинета Борисов: Предложените 60 мерки са неспособни да изведат страната от кризата.

Предложенията не са на ГЕРБ, убеден е още лидерът на ДСБ, като изтъкна, че според него антикризисните мерки са изработени от синдикати и работодатели.

Той прогнозира, че едва ли тези мерки ще получат подкрепа в парламента. Всичко това ще отиде в коша и ще се предложат други мерки, смята Иван Костов.

Според него няма гаранции, че се задават правилните политики. Костов е категоричен, че ако Бойко Борисов спре реформите, ДСБ не може да бъде гарант за запазване на стабилността в страната.
„Ще се опитаме да повлияем на политическия курс на ГЕРБ", обясни още Костов.

ГЕРБ не могат да продължават да потъват в блатото на популизма, коментира Иван Костов.

Той каза още, че очаква да се вдигне ДДС и направи аналогия от 1996 година, когато Жан Виденов вдигна ДДС. Различието и раздалечаването помежду ни ще става все по-голямо и по-голямо.

В късния следобед, на съвместен брифинг съпредседателите на Синята коалиция Костов и Димитров прогнозираха, че новият здравен министър няма да е успешен и скоро ще се търси отново негов заместник.
Здравеопазването е в тежка криза, а реформите са забавени с 9 години, е становището на сините лидери.