Кандидатът за президент на управляващата партия в Турция Абдула Гюл не успя да спечели подкрепата на депутатите при първото гласуване в парламента.

Гюл получи 357 гласа, но се нуждаеше от 367, за да бъде вотът успешен.

Той се обърна за подкрепа към опозиционни партии, но непосредствено преди вота две малки партии от опозицията обявиха, че няма да присъстват на гласуването.

Депутатите ще гласуват отново на 2 май. Опозицията обаче бойкотира изборите и се обърна към Конституционния съд за отмяна на вота, съобщи АП.

Ако съдът направи това, може да бъдат свикани нови общи избори.

Ако и след втория тур на изборите не бъде избран президент, ще се отиде към трети тур, когато на Гюл ще му трябват само 276 гласа, а управляващата Партия на справедливостта и развитието има 353 представители в 550-членния парламент.

Гюл обеща да продължи светската политика в страната, но номинацията му предизвика опасения, че избирането му за президент може да засили ролята на религията в политиката. 

Той стана единственият кандидат за президентския пост след като другият кандидат от Партията на справедливостта и развитието се отказа. Ерсьонмез Ярбай се кандидатира без подкрепата на партията.