Индексът на потребителски цени за месец октомври бележи леко понижение до 12.4 на сто спрямо септемврийските данни, когато високите цени на храните изстреляха показателя до 13.1%, информира money.bg като се позова на данни от НСИ.

Понижението на месечна база възлиза на 0.7 процентни пункта.

През октомври повишението при цените на храните е в рамките на 1 %, което се дължи главно на по-скъпото брашно, хляб и млечни продукти.

Най-сериозното поскъпване е на брашното - с 6.3 на сто, хляб - с 6.1 на сто, макаронени изделия - с 7.3 на сто, сладкарски изделия - с 4.1 на сто, свинско месо

Индексът на потребителските цени в нехранителния сектор отбелязва ръст от 0.3 на сто, като в сферата на услугите инфлацията е в рамките на 0.3 процентни пунта.

На месечна база, хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ), изчислен съгласно методологията на Евростат, се е покачил леко с 0.3 на сто до нивото от 10.6% на годишна база.

България започна да отчита този показател от януари 2007 г., след присъединяването си към ЕС. Хармонизираният индекс на потребителските цени се отличава от националната инфлация, тъй като отчита влиянието върху динамиката на потребителските цени на потреблението на чуждестранните граждани в България и въвежда в потребителската кошница колите втора употреба.

Припомняме, че правителството прогнозира инфлацията в края на годината да бъде сведена до едноцифрени стойности, приблизително 9.3%.

Анализатори коментират, че покачването на потребителските цени тази есен се дължи основно на слабата реколта след продължителното и сухо лято.