Студентски съвет на Софийски университет ''Св. Климент Охридски'' поощрява правото  на студентите да изразяват позиция по проблемите и да се включват в различни организирани форми на протест, но не застава зад предварително обявените искания на групата студенти, организатори на протеста проведен на 28.10.2010 г.

Това се казва в съобщение, изпратено до редакцията на News.bg.

Единственият легитимен представител на студентите от Софийски университет взе решение да не подкрепи инициативата на група студенти и да не застане зад организирания от тях протест, се посочва в съобщението.

Това е следствие както на неясно поставените от организаторите причини за протест, така и на постоянно променящите се искания към правителството. Мотивите за протеста са неясни и изискват законът да дискриминира различните университети.

Част от исканията на инициативната група студенти вече са изпълнени от Министерство на образованието, младежта и науката и ректорското ръководство.

Представители на Студентски съвет присъстваха на поредица срещи със студенти и бяха свидетели на противоречията между различните инициативни групи. Влияние върху взетото от Съвета решение оказа и опасението от политизиране на протеста, чрез участие на различни партийни младежки организации.

Студентският съвет отбелязва, че медийните диалози между управляващите държавата и управляващите университета пряко са повлияли за създаване на объркване у студентите по въпросите за битовите условия в сградите и общежитията на университета през настоящата учебна година, за академичния календар и за стипендиите.

Информационният хаос и липсата на яснота от страна на ръководството на университета по отношение на взетите решения и споразумения между двете страни доведе до желание за протест у голяма част от студентите на СУ ''Св. Климент Охридски''. Доказателство за това дава и проведената от Студентски съвет анкета, данните от която ще бъдат публично обявени на 31.10.2010 г.