Историята е доказала, че не политиците, които използват сила, а силните институции са тези, които създават промяната. „Силните" мъже всъщност оказват обратен ефект, защото те обезсилват институциите.

Това заяви българският президент Плевнелиев в Брюксел в изказването си на конференцията на Центъра за европейски политически изследвания, базиран в белргийската столица.

По думите на президента, обществото се нуждае от справедливост и от спазване на правилата, които са валидни за всички. „А те се гарантират от силните институции", подчерта президентът Плевнелиев.

Той смело коментира случващото се в някои други държави, като за начало прави съпоставка между посттоталитарното развитие на Полша и Украйна.

Преди 25 г. Украйна беше по-богата страна от Полша, но избра руския модел - олигархична икономика, чийто двигател не са малките и средни предприятия, и без спазване на принципа на върховенство на закона. Полша избра съвършено различен подход, прилагайки смели реформи. Сега Полша е пет пъти по-богата от Украйна благодарение на върховенството на закона и спазването на правилата", заяви Плевнелиев.

Коментирайки, че Европа не бива да чака кризите да ескалират, защото когато те попаднат в новинарския поток, е късно за действия, той даде пример с Румъния за това как „Европейската комисия действа решително и показва пътя на положителната промяна".

Румъния преодоля институционалната криза отпреди две години и сега е поела „по правилния път", изтъкна президентът ни, имайки най-вероятно предвид президентските избори в северната ни съседка.

Държавният глава не подмина и България, припомняйки гражданските протести преди две години „срещу назначението на медиен олигарх за председател на ДАНС".

ЕК се вслуша внимателно в призивите на хората и в техните идеи и подкрепи гражданското общество, което е про-демократично и проевропейско", обявява убедено Росен Плевнелиев.

Той смята още, че началото на всяка една криза се корени в нарушаването на правилата и погазването на върховенството на закона.

По думите му, Европейският съюз не се състои от фондове или от спазването на определени изисквания, а е проект за мир. „Мирът обаче не е просто отсъствието на война, мирът се изразява в спазването на човешките права и на принципа на върховенство на закона", изтъква президентът Плевнелиев.

В коментара си пред медии държавният глава беше категоричен, че даването на обективна оценка за кризата в Украйна не би трябвало да води до разделение в българското общество.

„Трябва да си даваме сметка кой спазва и кой нарушава международното право. Мирът е възможен, само когато се спазват правата на човека и правилата", изтъква президентът.

Според него мирът в Европа ще бъде застрашен, ако една държава със силата на оръжието може да превзема и анексира чужди територии. „Моята позиция не е „против" някого, а е "за" върховенството на закона и „за" спазването на правилата", уверява още държавният глава.