Правото на европейските граждани да се придвижват свободно в рамките на Шенгенската зона бе укрепено със сключено споразумение между евродепутатите, Европейския съвет и Европейската комисия късно вчера, отбелязват в официалната страница на Европейския парламент.

За първи път екипи от инспектори ще могат да правят необявени посещения по вътрешните граници, за да се предотврати всякакъв опит за прилагане на незаконни гранични проверки.

Според проучване на Евробарометър свободното движение на хора е най-позитивният резултат от 50-годишната интеграция на ЕС. 62% от анкетираните смятат това.

„Шенгенският управленски пакет" включва две регулации: първата е за изграждане на нов Шенгенски механизъм за оценка, който да се справя с критични ситуации и други поправки в Шенгенския Граничен код да се облягат на общи правила за временно въвеждане на проверки на вътрешните граници при изключителни случаи.

Европейският парламент отново потвърди приоритетите за свободна движение в рамките на Шенгенската зона, докато засилва гражданската безопасност. Сега имаме истинска система за оценка, която може да засича прецизно, ефективно, справедливо и прозрачно рисковете за сигурността и оттук да помогне за разрешаването им", заяви докладчикът на новия Шенгенски механизъм за оценка Карлос Коелю (EPP).

Механизмът ще се осланя на бдителността на Европейската комисия, на правото инспекторите изненадващо да посещават вътрешните граници, да помага на специализирани агенции като Фронтекс (FRONTEX. Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки), каза той и добави, че също ще се осланя на подбраната информация и демократичния контрол от Европейския парламент.

Докладчикът за временно въвеждане на граничен контрол Ренате Вебер (ALDE) изрази задоволството си от това, че новите мерки ще подсигурят ясни правила. „Моята ключова цел е да се подсигури, че Европейската комисия и Европейският парламент са запознати, когато има критични ситуации. Силно вярвам, че свободното движение в рамките на границите на Шенгенската зона трябва да бъде защитено, като ядро в ценностите на ЕС", подчерта тя.

Шенгенският пакет се очаква да бъде гласуван през юни или юли.

В Шенгенската зона влизат 22 страни от ЕС ( без Великобритания, Ирландия, Кипър, България и Румъния) и четири страни извън ЕС ( Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария).