В средата на лятото ще бъдем вече в криза, подчерта лидерът на ДСБ Иван Костов и допълни, че наследството, което ще се остави на следващото управление ще бъде много тежко.

„Ако БСП или НДСВ бяха в опозицията, те щяха да казват, че им се оставя скелет в гардероба", коментира още Костов пред Нова телевизия.

Припомняме, когато кабинетът на НДСВ пое властта през 2001 година бе популярна тяхната фраза, че са открили скелет в гардероба на властта.

Вчера ръководството на ДСБ предложи редица данъчни промени, които трябва да бъдат заложени в Бюджет 2009.

На въпрос дали в управлението има хора, които са в състояние да приложат този подход - нестандартен бюджет, който не е статичен, лидерът на ДСБ посочи, че по действията на управляващите може да се съди, че „те не могат да бъдат гъвкави, да бъдат антикризистни, те не чувстват сили да го направят".

Всичко трябва да се прави гъвкаво. Нашите управляващи не са на нивото. Те робуват на митове. Те вярват, че ако заговорят открито за кризата, ще я предизвикат - те вярват на вуду силата на думите
                    Иван Костов

„Всичко трябва да се прави гъвкаво. Нашите управляващи не са на нивото. Те робуват на митове. Те вярват, че ако заговорят открито за кризата, ще я предизвикат - те вярват на вуду силата на думите", поясни Костов.

По думите му аргументът, който управляващите поставят в бюджета е „Пази се от падащи предмети" - бюджетът съдържа буфери, без да противодейства активно.

На въпрос дали има ли риск от сериозни сътресения в страната заради икономическата криза, лидерът на ДСБ заяви, че не иска да играя ролята на лош пророк, макар че това по думите му е компетентност.
Тази криза няма да е като кризата от 97 г. тя ще бъде друга - свързана с намаляване на производството, съкращаване на работниците.
Ние предлагаме намаляване на пенсионната вноска, за да се защитят работниците, изтъкна Костов.

В отделни сектори ще има масова безработица, в този смисъл не споделям вариететната логика - „ами като не е строител, да отиде да оправя компютри", посочи Костов и прогнозира, че една от сферите, в които ще има масова безработица е сферата на туризма.

Икономиката по време на криза се нуждае от ниски данъци, поясни тъмносиният лидер и обясни, че ДСБ предлага за хората в най-трудно положение да се въведе необлагаем минимум - това означава, че всеки човек с минимална заплата ще получи 25 лв. допълнително, което е съществена подкрепа за него.

По въпроса за бюджетния излишък Костов бе категоричен, че българското правителство може да се окаже единственото, което отива с предложение за бюджетен излишък.
„Всички евроатлантически страни ще предложат дефицит на правителствата си", посочи Иван Костов.